#skummetihamre

Brandmän saknade rätt körkort – fick lämna fordon hemma

1:49 min

En av fem av brandmännen på Norrhälsinge räddningstjänst har inte tillräcklig utbildning. Vid de uppmärksammade branden i Hamre i januari gjorde det att ett av brandkårens fordon inte kunde köras ut. 

Vid branden i Hamre innebar det här att hävaren, en slags skylift, inledningsvis inte kunde köras ut till brandplatsen. Hur det påverkade insatsen kan man inte säga i efterhand.

Men Per Svensson, socialdemokratisk ordförande i miljö- och räddningsnämnden i Hudiksvalls kommun, ser allvarligt på den bristfälliga utbildningen. 

– Det har ju lett till att man har ett väldigt pusslande, så att man har tillräckligt många i varje styrka för att få fordonen på plats. Det är bekymmersamt.

Stefan Svensson, docent och lektor i brandteknik vid Lunds universitet, menar att det är viktigt att en styrka kan använda all utrustning som man har tillgång till. 

– Om insatsen bygger på att man kan använda sig av tyngre fordon som kräver c-körkort så krävs det att man har den kompetensen och folk som kan framföra de fordonen. Annars kan man inte göra det man hade tänkt sig, säger han. 

Men det är inte bara körkortsutbildningen som brister inom Norrhälsinge räddningstjänst. Många av brandmännen har inte tillräcklig utbildning, säger politikern Per Svensson.

– Vi har ungefär en femtedel som ska ha utbildningen, det ska vi försöka lösa inom det närmsta året.

En anledning är att det är svårt att få deltidsbrandmän, och omsättningen är stor. Eftersom det ibland kan vara lång väntetid på utbildning kan det ta lång tid innan man kan får den.

Men nu jobbar miljö- och räddningsnämnden för att alla ska få tillräcklig utbildning. När det gäller frågan om att alla ska ha c-körkort kan en möjlig lösning vara att kommunen betalar hela den utbildningen, istället för hälften som man gör nu.

– Det finns många verktyg i verktygslådan, det här är ett av dem. Vi får se vid ett senare tillfälle vad vi ska satsa pengarna på, säger Per Svensson (S). 

Hela vår granskning av #skummetihamre hittar du här.