Pressmeddelande 151118

Mahlers mästerverk möter Widmanns uruppförande

På torsdag och fredag framför Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding, Mahlers nionde symfoni samt ett svenskt uruppförande Konsert för viola av den prisbelönte tonsättaren Jörg Widmann. I Sverigepremiären av Konsert för viola låter Widmann den franske violasten Antoine Tamestis, spela huvudrollen.  

Konsert för viola är en beställning av  Orchestre de Paris, Sveriges Radios Symfoniorkester och Bayerischen Rundfunks Symfoniorkester. Tonsättaren Jörg Widmann är en av dagens mest mångsidiga och prisbelönta tonsättare. Hans musik beskrivs som uppfriskande och betydelsefull. Widmann har tidigare samarbetat med Radiosymfonikerna och Daniel Harding med  violinkonserten Violin Concerto som också spelades in på CD (Ondine). Widmann har en dubbel professur i klarinett och komposition vid Hochschule für Musik i Freiburg och är en musikalisk allkonstnär.

Gustav Mahler skrev sin nionde symfoni i slutet av sitt liv. Han hade lämnat hemstaden Wien för en ny dirigentkarriär i New York. Den nionde symfonin beskrivs ofta som ett mästerverk och en kärleksförklaring till livet och naturen. Den präglas av Mahlers livslängtan och glädje över nya utmaningar. Symfonin avslutas i andlös skönhet och frid.

PROGRAM Torsdag 26 nov kl 18.00 och Fredag 27 nov kl 19.30 

Sveriges Radios Symfoniorkester  Konsertmästare: Tomo Keller Daniel Harding dirigent  Antoine Tamestit viola  WIDMANN: Violakonsert (svenskt uruppförande)  MAHLER: Symfoni nr 9 D-dur

Jörg Widmann deltar på konsertintroduktionen torsdagen den 26 november.

För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta Inger Söderholm,tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se