Norrköping

Migrationsverket: Vi klarar inte uppdraget

0:56 min

Migrationsverket klarar inte längre att erbjuda alla asylsökande tak över huvudet. Det skriver verket på sin hemsida idag.

– Det är ytterst ont om platser. Vi jobbar timme för timme för att hitta nya platser - men det kommer fler asylsökande än vi hittar platser, säger Peter Karlsson som är beredskapsledare på Migrationsverket i Region öst.

Det innebär att asylsökande nu måste ordna boende på egen hand. När platser blir lediga kommer Migrationsverket att prioritera barnfamiljer, skriver man. 

Migrationsverket har under en längre tid varnat för den här situationen. Hittills har man ändå lyckats den, men nu har man kommit till ett läge då det inte längre går, enligt Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik.

Idag har myndigheten för första gången kommit till en punkt där man registrerar nya asylsökande utan att kunna erbjuda tak över huvudet.

Detta trots att man hela tiden letar bostäder, bland annat genom att skapa fler platser i befintliga boenden, öppna nya boenden och använda fler kommunala evakueringsplatser.

Det är fortfarande Migrationsverkets uppdrag att värna asylrätten och erbjuda tak över huvudet, men man kan i dagsläget inte klara det uppdraget, skriver man på sin hemsida.

Eftersom barnfamiljer prioriteras så drabbar det här framförallt ensamstående män.