Unga kan radikaliseras på några veckor

1:56 min

Radikaliseringsprocessen hos unga som dras till islamistisk extremism i Europa går ofta mycket snabbt, ibland handlar det om bara några månader eller till och med veckor.

Frankrikes främsta experter på området Jean-Yves Camus konstaterar att det idag kan vara mycket svårt att upptäcka personer eftersom de ofta inte visar några tecken på radikalisering.

– Plötsligt utan någon successiv utveckling går de mycket snabbt från ett ganska normalt liv till en extremism som driver dem till att göra den typ av attentat som vi just sett, säger Jean-Yves Camus som är chef för forskningsinstitutet l'Observatoire des radicalité politique i Paris.

Han menar vidare att det är svårt att hitta förklaringar som kan hjälpa oss förstå vilka som ligger i riskzonen för att radikaliseras, så att det går att förebygga.

Jean-Yves Camus understryker att utanförskap och rasism, som drabbar många unga i franska förorter, inte är en tillräcklig förklaring eftersom den helt överväldigande majoriteten av dem som lever under den typen av omständigheter aldrig hamnar i den här typen av våldsam extremism.

Däremot har forskarna sett att småbrottslighet tycks vara en riskfaktor, kanske främst för att extrema islamister aktivt rekryterar i fängelset. 

– De är ofta mycket unga personer som avtjänar korta fängelsestraff, och de tycks kunna bli lätta offer för karismatiska radikaler som de träffar i fängelset, säger Jean-Yves Camus.

Men Frankrike försöker att hitta sätt att isolera radikala islamister i fängelserna för att motverka rekrytering. Och trots svårigheterna har Frankrike lyckats ganska bra med att avradikalisera de ungdomar som man lyckats identifiera, säger Jean-Yves Camus. Så har man hindrat många från att åka till Syrien och strida.

Det här har myndigheterna däremot misslyckats med i Belgien. Därför har landet blivit en krutdurk med radikala grupper som är farliga för hela Europa, menar Camus som är kritisk mot att man inte gör tillräckligt för att hitta extremister.

Mer om den snabba radikaliseringen, och forskares oro för ökande sociala klyftor i Frankrike, i Veckomagasinet.