Skåne

Unga tjejer lockas till handbollen

2:46 min

Intresset för handboll i Skåne är större än någonsin. På sex år har 250 nya lag tillkommit. Och särskilt stor är ökningen bland tjejer.

Det innebär att handbollen är näst störst av idrotterna som utövas bland ungdomar, och det gläder förstås Skånes Handbollförbunds tävlingsansvarige Peter Anderberg.

– Sporten tilltalar tjejer, och så finns ju förebilderna i det leende landslaget.

Han tror också att projektet Handbollskarnevalen spelat roll. Det sattes igång för sex-sju år sedan. I projektet var föreningar med ute i skolorna och fick igång verksamhet.

Och även om den skånska ungdomshandbollen växt så att det nu finns 700 lag mot 450 för bara sex år sedan räknar inte Peter Anderberg med att toppen är nådd. Nästa års EM-slutspel för damer med gruppspel och mellanrunda i Skåne kommer också att locka.

– Vi kan nog ta emot hur många som helst, säger han.

17-åriga Märta Perhag i Lund är en av dem som fastnat för handbollen som sport. Och inte bara för att två tidigare generationer i hennes familj spelat.

– Jag älskar kombinationen av fart, kämpaglöd och det sociala.

Nu har Märta trappat ned satsningen för att istället lägga mer tid på skolan, och spelar i ett mindre lag. Men hon har inte släppt tanken på att nå eliten en dag.

– Jag tror absolut att det kan gå om jag vill.