Bockbyggare inviger årets julbock

3:03 min

I dag berättade Bockkommittén om årets julbock i Gävle. En nyhet är att Leif Bäcker, som har byggt bocken i tio år och som nu slutar, får inviga bocken i år.

– Det känns jättebra att få hylla honom för allt det arbete han har lagt ner under åren. Leif Bäcker har byggt tio bockar, inklusive den i Kina, säger Annelie Hydén, ny ordförande i Bockkommittén.

– Både jag och Petra Ederborg är relativt nya i Bockkommittén och och vi har förstått vilket arbete som ligger bakom. Det är en handbyggd bock och halmstrå läggs till halmstrå. Jag tror att det är 12 000 knutar som knyts. 1000 mantimmar har vi räknat ut att Arbetsmarknadsenheten, lägger ned på detta, säger Annelie Hydén.

Bevakningen kommer att vara som förra året. Med väktare och att man tillfälligt flyttar taxihållplatsen från Södermalmstorg till Slottstorget.

– Det är ett sätt att öka rörligheten i området. Dessutom har vi olika aktiviteter runt bocken, bland annat tipspromenader, och hoppas att det ska hålla eventuella ondsinnade människor borta.

Men någon behandling av själva bocken för att stå emot eventuella brandattentat blir det inte, enligt Annelie Hydén.

– Den har ingen impregnering i år.

Hur känns det att vara ny ordförande i Bockkommittén?

– Jag kände en stor ödmjukhet för det, det är Gävlebornas stolthet och det är en världskändis.

På söndagen den 29 november är det traditionsenlig bockinvigning på Slottstorget. Då kommer det också besökare från Gävles vänort Zhuhai i Kina, som har haft en egen bock från Gävle, att besöka invigningen.