Fyrorna på Brännaskolan skriver egna böcker

5:14 min

För att komma igång med skrivandet så har klassen fått besök av en författare som lärt ut olika knep. Nu flödar idéerna hos eleverna.

– Det handlar om en flicka som heter Maria och som flyttar in i ett hus. Vi har tillsammans hittat på en start och sen får alla skriva olika berättelser om det här, säger Albin Jonsson.

Klassen har fått hjälp med starten av barn- och ungdomsförfattaren Kerstin Lundberg Hahn som har besökt årskurs tre, fyra och fem på Brännaskolan. Hon har gett bra råd för att man ska kunna börja skriva själv säger Alice:

– Man måste lura in dem som läser så de kommer in i berättelsen. Man kan beskriva känslorna och vad de ser.

– Vi har en bild av ett öga, en näsa och en hand. Det betyder att man måste förklara vad Maria ser i berättelsen men också om det till exempel luktar mögel i källaren och om luften känns fuktig, säger Albin

Syftet med besöket har varit att öka elevernas motivation och kunskaper i skrivande och hur man kan skriva på ett kreativt och roligt sätt.

– Vi har på Brännaskolan under några år sett att eleverna har väldigt god läsförmåga men att skrivandet behöver mer träning, säger Helene Bäckström som är lärare för årskurs fyra.