Hon samlar in pengar till toaletter i Dakar

3:35 min

Skolelever i Dakar håller sig istället för att gå på toaletten då toaletterna är undermåliga. Fanny Soupraya från Kinna, lärare på skolan, kände att hon ville göra någonting.

Fanny Soupraya arbetar som lärare på en kommunalskola i Dakar i Senegal. Skolan har cirka 230 elever i åldrarna 5-13 år i stadsdelen Baobab Sicap i Dakar.

– Efter min första vecka på skolan började jag bli lite fundersam över var eleverna egentligen går på toaletten, då de toaletter som finns saknar hela dörrar, möjlighet att spola rent samt alltid tycktes relativt elevtomma, säger Fanny Soupraya.

Efter att ha pratat med olika elever och frågat om toalettsituationen på skolan förstod Fanny att de elever som inte kan hålla sig en hel skoldag smiter in bakom huset för att uträtta sina behov. Eleverna har inte heller, varken inne vid toaletterna eller utomhus, möjlighet att tvätta sina händer ordentligt.

Efter ett samtal med skolans rektor, där han berättade att borgmästaren, under flera år ska ha gett tomma löften om att hjälpa till med toaletterna, bestämde sig Fanny Soupraya att öppnade ett bankkonto för att samla in pengar. Efter ett Facebookinlägg, där hon förklarade situationen, blev gensvaret stort.

– Med lite tur och smarta sociala media-vägar, för att få ut information om projektet hoppas vi nu kunna bygga helt nya toaletter och dra nya rör för vatten, säger Fanny Soupraya.