Hög belastning stoppar nya föräldragrupper

1:00 min

Mödrahälsovården i södra delen av Kalmar län har mycket att göra och samtidigt brist på barnmorskor. Nu har man tagit beslutet att inte starta nya föräldragrupper.

– Anledningen till att vi tog beslutet är att vi ser att våra gravida kvinnor ökar. Det beror ju säkert på att det är ökad inflyttning av både asylsökande och andra, säger Marie Veldin Lindgren, mödrahälso­vårdens områdeschef om beslutet som gäller från och med december i år.

– Det är svårt för våra barnmorskor att hitta tider till de medicinskt viktiga kontrollerna som vi absolut måste göra. Då var vi tvungna att se över vår verksamhet och se om det finns något man kan dra ner på tillfälligt. Vi känner att det här är jättetråkigt.

Stoppet för nya föräldragrupper är i nuläget satt till hösten 2016. Det blir främst under den kommande våren som de gravida i länets södra delar berörs. Under sommartid har det aldrig varit några föräldraträffar. Just nu är det ett underskott på ungefär fem barnmorskor i södra länet.

– Vår förhoppning är att vi kan rekrytera fler eller att trycket på inskrivna gravida lättar, säger Marie Veldin Lindgren.

Du som är gravid kommer få en tid för individuellt barnmorskebesök skickat till dig för när du är i graviditetsvecka 25. Och när du kommer dit får du också tider till barnmorska för resten av graviditeten.

Samtidigt som föräldragrupperna tillfälligt försvinner i åtta kommuner är tanken att man ska försöka skapa tillfällen för möten i en annan form, främst på familjecentralerna.