I dag pratar vi om mens och PMS

1:05 min

Många kvinnor lider av svår PMS. För att uppmärksamma besvären med humörförändringar och annat dagarna före mens, så är det PMS-dagen i dag.

Det är första gången någonsin som PMS-dagen går av stapeln i Sverige. Bakom den står PMS-förbundet där komikern och mediaprofilen Karin Adelsköld från Hultsfred, som är generalsekreterare och själv lider av svår PMS:

– När det var som värst mådde jag dåligt i princip tre veckor av fyra varje månad. Och jag hade först ingen aning om att det var det, för det dök upp först efter att jag fyllt 32 och hade fött mina två barn, berättar hon för P4 Kalmar.

– Först trodde jag att det var förlossningsdepression eller att jag var en utmattad småbarnsmorsa – innan vi kom på att det faktiskt var PMS, eller PMDS, fortsätter hon.

PMDS är en svårare form av PMS som påverkar det dagliga livet, och Karin Adelsköld fick veta att det var det hon led av först efter att hon vänt sig till läkare för att få hjälp med sina problem.

Hon tror att en anledning till att det tog så lång tid att reda ut vad det faktiskt var, är att det pratas så lite om PMS.

– Man har ju inte pratat om mens så mycket särskilt länge heller. Man har ju skämtat om PMS på fel sätt, både till killar och tjejer. Lite sådär som att "har du PMS eller?" när någon är lite sur, så. Och då har det blivit något som  man inte vill prata om ifall man har det, för det känns lite pinsamt.