Fritt fram för flyktingar att vända tillbaka till Danmark

0:56 min

Flyktingar som kommer till Sverige via Danmark får visst återvända till Danmark. Det beskedet lämnade dansk polis i går och skyllde att flyktingar stannats vid gränsen på missförstånd. 

Sedan i torsdags har svensk polis rapporterat om att asylsökande som kommit till Sverige via Danmark och velat vända tillbaka till Danmark efter att de stoppats vid den svenska gränskontrollen inte har släppts in.

– Det förefaller vara ett resultat av en språkförbistring eller möjligen ett initiativ av en enskild polisman, säger Petter Liljeblad, pressekreterare hos polismyndighetens nationella mediecenter.

Frågan togs till och med upp i går av inrikesminister Anders Ygeman (S) med sin danske kollega som sa sig inte känna till något om den.

Nu säger alltså polisen att det besked man fått från dansk polis är att det inte har fattats något beslut om att hindra asylsökande som vänder tillbaka från Sverige.

– Det ska inte vara några problem att återvända till Danmark om man inte vill söka asyl i Sverige. Det är det svar vi har att ge, säger Petter Liljeblad.