Omdiskuterade statyn avtäckt på Varberg fästning

1:46 min

På Varbergs Fästning avtäcktes på lördagen den omdiskuterade statyn med kvinnan som svingar en handväska.

Mycket folk hade samlats för att vara med på invigningen av Jan Myrdalbiblioteket och avtäckningen av den omdiskuterade statyn "Med handväskan som vapen".

– För mig handlar statyn om civilkurage, den är en påminnelse om att inte glömma bort att visa på sådant som vi tycker är fel i samhället, säger Barbro och Kjell Utjord, som var med vid avtäckningen.

Det har varit diskussion om Varbergs kommun borde ta emot statyn eller inte, vad tycker ni om det?

– Jag tycker att man inte ska vara motståndare till det.

– Hade det varit någon anhörig till mig som gjort så hade jag varit stolt över det!

Det är sonen till den kvinna som fotograferades i Växjö under nazistdemonstrationen på 90-talet som starkt opponerat sig emot statyn. Fotot har inspirerat konstnärinnan Susanna Arwin till att skapa statyn, men sonen har i P4 Halland berättat att mamman aldrig hade några som helst politiska mål med sin attack med handväskan.

– Det vore annorlunda om det var en vanlig dam med en handväska, och om man inte hade sagt att detta har med Växjö att göra. Men nu kommer man att förknippa statyn med det som hände i Växjö, sa han då.

Konstnärinnan har gjort statyns ansikte mer anonymt och har en annan tant i åtanke. "I konstnärens öga är den svingade handväskan ett uttryck för civilkurage mot rasism och främlingsfientlighet." skriver museet om utställningen. 

Under avtäckningen var det inte heller några protester.