Terrormisstänkt nekar till brott

1:48 min

Den 22-årige man som misstänks för förberedelse till terroristbrott nekar till brott.

– Han förnekar brott och nu är det upp till åklagaren, säger advokat Ola Salomonsson till TT.

22/11 2015: 22-åringen släpps - inte längre misstänkt

Samtidigt kommer mer kritik mot att Säpo öppet gick ut med att man jagade den terrormisstänkte, som greps på en flyktingförläggning i Boliden. Advokat Tomas Olsson som haft flera terrormisstänkta klienter ifrågasätter Säpos agerande.

På sin Facebooksida har 22-åringen öppet angett att han befinner sig i Boliden och hans namn stod också på ytterdörren till flyktingboendet. Många frågar sig varför om han nu planerade att begå terrorbrott.

– Det som jag tycker är anmärkningsvärt det är att man valde att ta risken att hamna i en konfrontation med påstådda jihadister istället för att använda sig av ett överraskningsmoment och försöka gripa dem diskret nu när det varit så lätt att identifiera dem, säger advokat Thomas Olsson.

Från Säkerhetspolisen är man fåordig med hänvisning till förundersökningssekretessen. Så är säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz.

– Underrättelsearbete är en omfattande pusselläggning med betydligt fler delar än en incheckning på en Facebook-sida eller ett namn på en dörr.

Det var i torsdags kväll som 22-åringen , som varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags, greps på ett asylboende i Boliden i Västerbotten.

Han är nu anhållen, skäligen misstänkt för förberedelse av terroristbrott.

Sent på lördagseftermiddagen skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att den misstänkte 22-åringen är fortsatt anhållen och att åklagarna kommer att utföra ytterligare utredningsåtgärder på lördagskvällen och söndagsförmiddagen.

Senast i morgon klockan 12 måste vice chefsåklagare Hans Ihrman besluta om han ska begära den misstänkte häktad eller inte.