FP säger nej till PUT

1:25 min

Folkpartiets landsmöte har ställt sig bakom partiledningen och sagt nej till permanenta uppehållstillstånd, PUT, efter en het debatt under eftermiddagen. En del ombud ville att partiet skulle uttala sig för PUT, bland dem EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

– Jag har letat med ljus och lykta och inte funnit någon forskningsrapport som skulle visa att ett tillfälligt uppehållstillstånd skulle främja integrationen för en människa. Inte någon, sa Cecilia Wikström från talarstolen.

Det blev en het och lång debatt i frågan om TUT eller PUT, det vill säga tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd. Flera ombud ville att partiet, oavsett den migrationspolitiska uppgörelsen där Alliansen och regeringen kommit överens om bland annat TUT, skulle uttala sig för att PUT är bättre.

– Vi hedrar inte migrationsöverenskommelsen bäst genom att låta den ligga som en hämsko över utvecklingen av vår egen politik. Att stå upp för vad vi tror på, det är inte bara någonting som vi borde, det är vår förbannade plikt som liberaler, som politiker och som människor,sa ombudet Hanna Håkansson.

Flera i partistyrelsen varnade under debatten för att ett beslut om permanenta uppehållstillstånd skulle äventyra partiets trovärdighet. De vädjade därför ombuden, och lyckades få dem att stödja partistyrelsen. Så här pläderade Fredrik Malm, partiets migrationspolitiske talesperson:

– Det vore synnerligen bekymmersamt uppfattas som ett parti som sviker ingångna avtal inte minst för kommande samtal framöver, sa Malm.