FP:s landsmöte vill att gårdar ska få sälja egenproducerad alkohol

1:11 min

Gårdsförsäljning av alkohol är den enda fråga som partiledningen har förlorat under landsmötet som avslutas imorgon.

Under lördagen röstade partiets landsmöte, som pågår i riksdagshuset i Stockholm, för gårdsförsäljning med 84 röster mot 74.

Gårdsförsäljning av alkohol är den enda fråga som partiledningen har förlorat under landsmötet som avslutas imorgon och styrelseledamoten Anna Starbrink, beklagar beslutet.

–Jag tycker beslutet är olyckligt. Jag vill värna Systembolagets monopol och det här beslutet riskerar ju att utmana det. Frågan är vad EU-rätten ger oss för möjligheter att ha gårdsförsäljning, säger Anna Starbrink:

En annan infekterad fråga som avgjordes idag är delningen av föräldraförsäkringen i tre delar.

Partistyrelsen fick med sig ombuden och stoppade ett beslut om tredelning, partiet kommer istället att fortsätta att utreda försäkringen. 

Gulan Avci, ordförande i Liberala kvinnor och ansvarig för partiets jämställdhetsgrupp, är besviken. 

–Jag tycker det  är mycket tråkigt att det landar i beslutet att inte gå vidare. Jag tror att Folkpartiet har hamnat i en märkligt situation där man hela är rädd för att uppfattas som att Folkpartiet vill diktera villkoren för familjelivet. Men man ska också komma ihåg, ibland krävs det lagar, undantag, för att flytta fram jämställdheten, säger Liberala kvinnors Gulan Avici

Tidigare under lördagen omvaldes Jan Björklund till Folkpartiledare med acklamation. Och imorgon kommer ombuden att ta ställning till om partiet ska byta namn, från FP Liberalerna till Liberalerna.