22-åringen släpps - begärs inte häktad

0:43 min

Den 22-åring som greps i Boliden, släpps och kommer inte att begäras häktad, uppger Åklagarmyndigheten.

– De omständigheter som fanns inledningsvis pekade ut honom och det fanns besvärande omständigheter som har klarats upp genom bland annat förhör med mannen, säger åklagare Hans Ihrman till Ekot.

– Han har lämnat sina förklaringar och det har gjorts en analys av omfattande material och det ger vid handen att han inte är misstänkt längre. Det innebär inte att gripandet var felaktigt.

"Utredningen fortsätter dock, eftersom det fortfarande finns anledning att anta att förberedelser till terroristbrott ägt rum. Fortsatta utredningsåtgärder kommer att genomföras i syfte att saken klaras upp och att någon kan lagföras för brottet", skriver myndigheten på sin hemsida.

22-åringens advokat Ola Salomonsson säger i en första kommentar till Ekot att han är glad för mannens skull.

– Jag är glad att det här kom och att det inte gick vidare.

Har du hunnit prata med honom?

– Nej, det har jag inte.

Har du fått någon ytterligare information?

– Jag har pratat med åklagaren, och förmuleringen är att "han är inte längre misstänkt". Det innebär att det inte är någon utredning som kommer att fortsätta med honom på fri fot, han är inte längre misstänkt vilket är ett viktigt budskap till det svenska folket, kan jag säga, säger advokat Ola Salomonsson till Ekot.

Säpo har under förmiddagen kommenterat åklagarens beslut om att släppa den 22-årige mannen.

– Förundersökningen fortsätter och vårt arbete just nu syftar till att vi ska kunna gå till botten med och helt kunna avfärda ursprungsinformationen. Det finns flera oklara omständigheter i utredningen som vi arbetar vidare med, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

TT: Riktar ni in er på någon särskild person?

– Vi kommer att genomföra ett antal kompletterande förhör med personer för att kunna få fram information om det enligt uppgift planerade attentatet, svarar Franzén.

På frågan om Säpo nu bedömer att det finns en hotbild mot 22-åringen från extrema islamister eller från främlingsfientliga krafter säger Sirpa Franzén:

– Det är inget vi berättar om, av naturliga skäl. Skulle vi bedöma att det finns det så vidtar vi och polismyndigheten åtgärder.

Hon kan heller inte säga vad som händer med 22-åringen nu, exempelvis om han förs tillbaka till Boliden där han greps.

– Det är en fråga för åklagaren.

Franzén säger också att Säpo lämnat sina uppgifter om 22-åringen enbart till polismyndigheten.

– Vi har inte bidragit till att den här informationen skulle gå vidare till allmänheten och media.

Mark Vadasz, kommunikationschef vid Säkerhetspolisen, säger att underrättelseverksamhet är komplicerat.

– Underrättelsearbetet är en mycket omfattande pusselläggning med betydligt fler delar än en incheckning på en Facebook-sida och ett namn på en dörr. Polismyndigheten bedömde att den samlade informationen som myndigheten hade var trovärdig och agerade därefter.

– De absolut viktigaste för oss i allt vårt arbete är att avvärja de absolut allvarligaste hoten och därmed skydda allmänheten.

En snabb koll på internet, är ju ABC-i personsök?

– Som jag sa, säkerhetstjänsterna i världen och hela underrättelsearbetet är en mycket en mycket omfattande pusselläggning.

Så här skriver Säpo i sitt pressmeddelande:

"Det som inträffade beskriver tydligt dilemmat för alla säkerhetstjänster där man tvingas agera utifrån en ofullständig lägesbild. Med hänsyn till det osäkra läge som råder är det sannolikt att Europa får anpassa sig till den här typen av händelser", skriver Säpo i ett pressmeddelande.

"Det kvarstår flera oklara omständigheter i utredningen som Säkerhetspolisen arbetar vidare med. Säkerhetspolisen kommer att genomföra ett antal kompletterande förhör med personer för att få fram information om det enligt uppgift planerade attentatet. Arbetet syftar till att i detta ärende helt kunna avfärda attentatsplanering mot Sverige", fortsätter Säpo.

"Hotnivån för Sverige ligger kvar oförändrad på en hög nivå. Bedömningen består av fler beståndsdelar än den konkreta information vi hade vid tillfället för nivåhöjningen. Nationellt centrum för terrorhotbedömning väger in skeenden och händelser i omvärlden som kan driva på eller minska avsikten eller förmågan att utföra attentat mot Sverige. Bedömningen sker kontinuerligt och kan komma att förändras", skriver Säpo.