Just nu
  • Larm om drunkning på Långasand i Falkenberg

Islamiska föreningen kritisk mot kommunen: "Vi vill hjälpa"

1:30 min

Islamiska kulturella föreningen i Falkenberg kritiserar nu Falkenbergs kommun för att de inte inkluderar föreningen i integrationsarbetet.

Föreningen vill gärna hjälpa till, men utan stöd blir det svårt med de knappa resurser som de har, säger Ahmed Hussein som är styrelsemedlem i föreningen och säger att de har andra möjligheter än vad kommunen har.

– Vi vill gärna hjälpa till och arbeta med integrationen. Jag vill att vi ska delta eftersom vi är den muslimska föreningen i Falkenberg och har funnits här i mer än 20 år, men vi har inga resurser och inga kontakter med kommunen. Ingenting.

Det är inte första gången som de sträcker ut handen och nu när de också hörde att kommunen har tagit fram en handlingsplan emot våldsbejakande extremism, och eftersom rekrytering till just de som kallar sig Islamiska staten är en del av det, blev Ahmed Hussein förvånad över att de i föreningen inte hade hört någonting ifrån kommunen.

– Det känns lite konstigt eftersom de flesta ungdomarna som åker är muslimer. Det är vi som har mesta kunskapen när det gäller muslimska ungdomar. Vi vill hjälpa till och göra vår plikt. 

Föreningen jobbar emot rekryteringen genom att undervisa om vad Islam faktiskt säger för att ge kunskap och förståelse och på så sätt visa att IS värderingar står långt ifrån det.

– Samtidigt varnar vi för att det finns någon som kallar sig mullah eller vad som helst kan säga fel tolkning och kan locka dom.

Integrationen är en nyckel till att lyckas, fungerar inte den är det en förlust inte bara för samhället utan också för den enskilda personen, säger han.

– Man måste smälta in i samhället och bidra till utvecklingen i landet.

Vad händer om inte integrationen fungerar?
– Då kommer det att bli som i Frankrike att andra generationen känner sig utanför. Då hamnar de i kriminalitet, fängelse och utanförskap och i slutändan kanske någon blir självmordsbombare, säger Ahmed Hussein. 

I eftermiddag i P4 Halland kommer det att vara en specialsändning om integrationen och hur vi ser till så att ungdomar och medborgare inte hamnar i utanförskap. Du kan redan nu mejla in dina frågor och tankar på nyheter.halland@sverigesradio.se - sändningen kommer att sändas direkt från Falkenberg och då kommer även kommunen och politiker svara på varför de inte har något samarbete med föreningen. Ahmed Hussein har en uppmaning.

– Kom och kontakta islamiska föreningen, vi kommer att hjälpa till.