Ekots chef om publicering av 22-åringens namn

1:14 min

Svenska medier har under dagen kritiserats för att ha publicerat namn och bild på den 22-åring som var misstänkt för terrorbrott. Michael Österlund, tillförordnad Ekochef, har förståelse för att det nu har uppstått en debatt både om polisens och mediernas agerande.

– Jag tycker nog ändå att beslutet var rätt (att publicera, reds anm.), i den stund då jag, i vårt fall, fattade det. Det var ju så att Säkerhetspolisen höjde terrorhotnivå i Sverige till en fyra, satte hela samhället på tå och uppmanade alla att vara vaksamma. Det skulle då bero på denna person som de letade efter, säger Michael Österlund.

I det läget var det givet att publicera både namn och bild på den misstänkte 22-åringen, säger Michael Österlund som bedömde att det fanns ett "oavvisligt allmänintresse".

– I efterhand nu så är ju läget ett helt annat. Om man hade kunnat backa allting och veta i förväg att den här personen var helt oskyldig, då hade jag naturligtvis aldrig fattat ett publiceringsbeslut, men så är det med mycket i livet.

Vad tror du att det får för konsekvenser för den här 22-åringen att hans namn och bild har publicerats på så här väldigt många ställen?

– Självklart är det en publicitetsskada, som det kallas, när man pekas ut på det här sättet.

Michael Österlund säger att han framöver kommer att vara skeptisk till information från Säpo om misstänkta terrorister.

– Det känns ju nu i efterhand som att man inte ens kan hålla det för sannolikt att Säpos uppgifter om misstänkta terrorister stämmer, säger Michael Österlund.