Polens regering kritiseras för nya snabblagar

1:53 min

Den nya regeringen i Polen får kritik av internationella bedömare, som anser att partiet Lag och Rättvisa med hjälp av landets president driver igenom snabblagar som underminerar rättsstaten.

Det gäller bland annat de femton domarna i Polens författningsdomstol, den instans som granskar och stoppar nya lagar om de går emot grundlagen.

Partiet Lag och Rättvisa (PiS) vann en jordskredsseger i valet i oktober. Deras nya regering med egen majoritet i parlamentet svors in av presidenten för bara en vecka sedan.

En president som kommer från samma parti och som tillträdde våras. Nu ser det ut som om han tillsammans med regeringen skyndar på att genomföra stora förändringar av de politiska spelreglerna. Alltför stora förändringar, menar oroade bedömare.

På fredagen röstades en lagändring igenom som ger PiS möjlighet att snabbt tillsätta fem nya domare i författningsdomstolen. Samtidigt har man stuvat om i ledningen för Polens säkerhetstjänst, vilket inte i sig är ovanligt när en ny regering tillträder.

Kontroversiellt är däremot valet av ny ansvarig för underrättelseverksamheten: den förre chefen för Polens anti-korruptionsbyrå, Mariusz Kamiński som själv dömdes till fängelse i våras för att ha missbrukat sin tjänsteställning under en operation 2007.

I veckan benådades han av president Duda. Det har upprört många som ser handlingen som en ren politisk vänskapsgest från en partikamrat till en annan.

Även den tidigare regeringen i Polen, ledd av partiet Medborgarplattformen (PO), försökte tillsätta egna domare och på olika sätt stärka möjligheterna att driva sin politik.

Men i opposition är deras tonläge nu mycket högt och deras företrädare liknar den konservativa PiS-regeringen vid ledare i Ryssland och Vitryssland.

– Det här är inget annat än det som Putin gör i sitt land, säger Rafał Grupinski, en av partitopparna, till polsk public service-tv.

Europarådets människorättskommissionär Nils Muižnieks kritiserade tidigare i veckan det som pågår i Polen och skrev på Twitter att de nya lagarna som snabb-införs just nu underminerar rättssäkerheten i landet.