Stor ökning av antipsykotiska läkemedel till barn

2:33 min

Det skrivs ut allt mer antipsykotiska läkemedel till barn. Sedan 2009 har antalet förskrivningar inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, ökat med nästan 60 procent.

Hör mer om de medicinerade baren i P1:s Kaliber kl 10

Störst är ökningen hos barn mellan fem och nio år, enligt siffror som Kaliber har tagit fram. Nu varnar flera experter för riskerna med den här ökningen.

Antipsykotiska mediciner såsom neuroleptika används ofta med framgång för att lindra symptom vid psykossjukdomar. Men medicinerna kan också ge allvarliga biverkningar såsom diabetes, ett tunnare skelett och motoriska störningar.

15-årga Claudio vårdades på BUP-kliniken i Stockholm. Han kollapsade av de biverkningar han fick av neuroleptika. Hans föräldrar berättar om händelsen.

–Och när vi kommer tillbaka till avdelningen, vi ser att Claudio kan inte gå. Hans hand hade dragit upp sig så här. Och benen också. Och han dreglade. Halva sidan var förlamad. Alltså hela halva kroppen var förlamad, säger Claudios föräldrar.

Claudio var nära att dö av de biverkningarna han fick av medicinen. Kliniken vill inte kommentera ärendet som nu just utreds av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 

Kaliber lät Socialstyrelsen ta fram siffror. De visar att förskrivningen av neuroleptika inom barn- och ungdomspsykiatrin har ökat med nästan 60 procent sedan 2009. Då förskrevs det 10 000 recept. Förra året hade den siffran ökat till nästan 16 000.

Ökningen är störst hos de yngre barnen. Sedan 2009 har antalet recept till barn mellan fem och nio år - ökat från drygt 400 till nästan 1400.

Flera experter varnar för riskerna med den här ökningen. En av dem är Håkan Jarbin som är chefsöverläkare på BUP i Halland.

Han sitter också i Läkemedelsverkets expertgrupp som just nu arbetar med att ta fram nya riktlinjer för att göra förskrivningen av neuroleptika mer patientsäker.

–Man vet ju också att riskerna ökar när man exponerar fler. Jag tror att kontrollerna inte sköts så bra som de bör skötas, säger han.

Ett problem som han har sett är att de uppföljande efterkontrollerna - där man kontrollerart vikt, midjemått, blodfetter, blodsocker, motoriska störningar och andra biverkningar  - inte görs av alla läkare.

–Den mest utsatta gruppen patienter är de som flyttas runt mellan olika behandlingshem med täta läkarbyten. Det leder ofta till att de viktiga uppföljande kontrollerna inte görs.

Han menar att det är rätt att de här barnen och ungdomarna som är omhändertagna får mer mediciner än andra barn, eftersom de ofta har psykiska problem.

– Men att medicineringen antagligen sköts mindre noga än andra barns medicinering det är verkligen inte okej, säger Håkan Jarbin.