Maktskifte i Argentina

1:35 min

Argentina har fått en ny president – oppositionens Mauricio Macri vann i går presidentvalet mot regeringspartiets Daniel Scioli.

– Ni har visat mig att det här var möjligt, det var ni som sa att jag kunde vinna, sa Mauricio Macri till sina jublande partikamrater i går i Buenos Aires. Tillsammans kan vi förändra det här landet, med vilja och med hårt arbete, sa Argentinas näste president.

Mauricio Macri fick 53 procent av rösterna i valet igår. Regeringspartiets Daniel Scioli fick 47 procent och erkände sig snabbt besegrad.

Han var sittande president Cristina Fernandez de Kirchners kandidat, själv får hon inte ställa upp för ytterligare en mandatperiod. Regeringspartiets förlust i valet innebär att 12 års vänsterstyre nu är slut.

Perioden med Kirchner innebar förstatligande av Argentinas oljebolag och flygbolag, införande av barnbidrag och utökade rättigheter till hbtq-personer, men även hårda valutarestriktioner som gjort att den svarta marknaden växt och höga importtullar som drabbar småföretagare hårt.

Inflationen har också skjutit i höjden och ligger på över 25%.

Vad som kommer nu är oklart. Högerpartiets Mauricio Macri svärs in som Argentinas president den 10 december och har lovat förändring, med betoning på den ekonomiska politiken.

Detaljerna har Macri inte varit tydlig med, men troligen kommer han släppa valutarestriktionerna och sänka skatter och importtullar.