Thuram till FotbollsArena: "Fotboll kan skapa tillhörighet"

42 min

I veckans avsnitt av podden FotbollsArena Radiosporten hörs en exklusiv intervju med franska fotbollslegendaren Lilian Thuram, idag engagerad i sociala frågor. Efter terrorattackerna i Paris för en dryg vecka sedan menar Thuram att fotbollen har en speciell möjlighet att skapa samhörighet i Frankrike.

– Fotbollen måste ta vara på möjligheten, säger Thuram till Radiosporten.

Thuram är en av fransk fotbolls största genom tiderna med över 100 landskamper. Han var också en del av det lag som vann både VM och EM och ansågs på toppen av sin karriär vara enav världens bästa försvarare. Idag driver han Lilian Thuram Foundation, som verkar för integration i det franska samhället.

I kölvattnet av de fruktansvärda terrordåden i Paris, bland annat riktade mot Stade de France och landskampen i fotboll mellan Frankrike och Tyskland, pekar Thuram nu på vilken viktig roll fotbollen har för att få människor som känner sig utanför samhället att finna ett sammanhang.

– Fotboll är sporten nummer ett och måste kunna ta tillvara på möjligheten att skapa en känsla av tillhörighet. Att säga till de unga att vi allihopa är enade. Oavsett hudfärg eller religion, säger Thuram i en exklusiv intervju med Radiosporten.

De stora sociala klyftorna och det faktum att många människor inte känner att de har en plats i det franska samhället, vilket i sin tur kan leda till extremism och hat, oroar Thuram.

– Vi är ett land och vi borde tillsammans tänka på hur vi kan växa, hur vi kan bli mer solidariska och hur vi kan skapa jämlikhet.

Vissa menar att fotboll och politik inte hör ihop. Lilian Thuram håller inte med, utan vill istället betona att även enskilda spelare har ett stort ansvar som idoler.

– Det är extremt viktigt att spelarna i det franska landslaget är positiva förebilder i samhället.

När terrordåden ägde rum i Paris var Thuram själv ute på en restaurang inte särskilt långt ifrån de drabbade stadsdelarna. Hör hela intervjun med Lilian Thuram i veckans avsnitt av FotbollsArena Radiosporten som kommer ut under måndagen.