Uteblivna kunder efter lång väntan på vapenlicens

1:29 min

Sedan i början av förra året har handläggningstiderna i Värmland blivit allt längre. Det märker vapenhandlare som inför jaktsäsongen ser en minskad merförsäljning och uteblivna köp.

– Man får ju lite sämre likviditet och det gör ju att man inte vågar investera på samma sätt som man borde med nya saker till butiken och extrapersonal, säger Claes Ekström som driver en jaktbutik i Grums.

Högsäsongen för jaktvapen är mellan juli och september enligt Claes Ekström. Men de långa handläggningstiderna för vapenlicens gör att kunder fått vapen så sent att jakten hunnit gå över, och då minskar försäljningen av tillbehör. Andra har dragit sig för att köpa ett vapen när de får höra om handläggningstiderna.

– Ja, tyvärr alldeles för ofta. Nästan ännu tråkigare är alla de som antagligen till och med stannat hemma för att de tycker att handläggningstiden är för lång. De har inte ens kommit till butiken och tittat på vapen. 

Sen 2014 har det kommit 18 JO-anmälningar om handläggningstiderna mot polisen i Värmland och numera Bergslagen. Just nu handlägger man vapenlicenser som skickats in i början av september. Men kötiden kommer att kortas av i framtiden.

– Alla ansökningar ska scannas och sen också diarieföras i Kiruna som jag förstått det. Det kommer ju underlätta för oss och det har vi också fått en person som gör här, som inte är en av vapenhandläggarna, säger vapenhandläggaren Cornelia Lundgren.

Så att det är på gång, så att köerna kommer kunna kortas av?

Ja och jag tror inte att det är någon som inte är medveten om att det är ett problem inom organisationen heller.