Hoppfull ny pjäs om klimathotet skapad av forskare, scenkonstnärer och aktiva

2:18 min

Inför klimatmötet i Paris har forskare, scenkonstnärer och miljöaktivistgruppen 7Generation gjort en pjäs om klimathotet - om luftföroreningar och en stängd stad.

– Det handlar om ett tunnelbanetåg som rör sig med en hiskelig fart och är väldigt svår att stoppa. för varje station kommer vi närmre och närmre en global kris, förklarar regissör Rebecka Forsberg. 

Pjäsen Människans Antroposcen utspelar sig i en förort till den fiktiva staden Tebe.

– Människorna i förorten får inga komma in till den stora staden för att det är så mycket avgaser som har förpestat den. Därför har man skapar stora murar och stora klyftor.

Pjäsen kom till genom ett miljö-och klimatprojekt i Kista Bibliotek. Här har forskare, regissörer och dramatiker experimenterat med olika sätt att dela med sig av sina reflektioner kring miljön.

Regissör Rebecka Forsberg är medveten om att det är en dyster bild hon målar upp.

– Ja, men den är också sann. Vi måste se att de här frågorna är på allvar. Fortsätter vi i den här riktningen så blir det väldigt svårt för människor.

Inför det stora klimatmötet i Paris sätts pjäsen upp på Dramaten i Stockholm.

– Det här är ett sätt att göra ett utrop till människor och de politiker som ska fatta väldigt viktiga beslut nu i november och december.