Från farlig och jagad till frikänd och släppt

13 min

Under mindre än en vecka har Säkerhetspolisen sökt, gripit och frigivit en 22-årig man från Irak.

Polisen bad svenska folket om hjälp i jakten på mannen.

Här är en sammanfattning av den stora insatsen som ledde till att en oskyldig man i Boliden greps under mycket uppmärksammade former.

26 augusti, onsdag.

Den 22-årige mannen befinner sig, enligt den egna Facebook-sidan, i Istanbul. Han har då lämnat sitt hem i Mosul, Irak, som kontrolleras av terrorgruppen Islamiska staten.

17 september, torsdag.

Enligt mannens Facebook-sida är han i Märsta i Sverige. Han publicerar en tidigare tagen bild på sig själv tillsammans med sina vänner, och skriver "Jag saknar er. Vi har de bästa minnena ihop".

28 september, måndag.

22-åringen har sökt asyl i Sverige och befinner sig i Boliden i Västerbotten, tre mil utanför Skellefteå. Han besöker ishallen Malmhallen i sin nya hemort.

17 november, tisdag.

Säkerhetspolisen och Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, anhåller 22-åringen i hans frånvaro. Han är misstänkt för förberedelse för terroristbrott. Misstankegraden är den lägre: Skäligen misstänkt. Anhållandet är inte känt för allmänheten.

18 november, onsdag.

Säkerhetspolisen kallar till presskonferens klockan 19:30 i myndighetens lokaler i Solna. Tiden tidigareläggs till 18.00. Aven inrikesminister Anders Ygeman kallar till presskonferens i Rosenbad klockan 19:00.

Säpochefen Anders Thornberg meddelar att Sverige höjer hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige. Hotnivån har höjts ett steg från förhöjt (3) hot till högt (4) hot på en femgradig skala där nivå fem är högsta hotnivån. Säpo meddelar också om anhållandet av den 22-årige mannen. "Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som lett till att vi inlett en förundersökning om förberedelse till terroristbrott", säger Thornberg.

Utöver Säpochefen medverkar Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen (Noa), och Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning. Säpos hotbedömning baseras på underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) där Säpo, Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) finns representerade.

Anders Ygeman poänterar på sin presskonferens att den då misstänkte 22-åringen är en av flera orsaker till terrorhotshöjningen. Samtidigt går information ut till Sveriges samtliga polisregioner. Där framgår namn på den då misstänkte mannen, samt en bearbetad bild på honom. Bilden är suddig och tagen snett underifrån.

En myndighetskälla dementerar för Ekot att bilden är tagen när mannen reser in i Sverige - en uppgift som Expressen publicerar.

Dansk polis meddelar att de kontaktats av svenska kollegor, och att bilden på 22-åringen har skickats ut inom den danska polismyndigheten.

Klockan 22.00 utfärdar även polisen i Norge rikslarm efter mannen. 

19 november, torsdag.

Under dagen är poliser i stor utsträckning synbara ute i samhället. De bevakar även flera platser och byggnader som anses viktiga. Samtidigt har bilden på den 22-årige mannen läckt. I princip alla stora medier, däribland Ekot, publicerar namnet och bilden på mannen.

Ekot får uppgifter om att mannen är irakisk medborgare.

"Vi hoppas, tillsammans med Säpo, att få hjälp av allmänhetens ögon", säger Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen (Noa), till P1-morgon.

Klockan 11:00 håller Polisregion Väst presskonferens om vad den förhöjda terrorhotnivån innebär för regionen.

Klockan 14:30 håller statsminister Stefan Löfven en pressträff i Rosenbad om den höjda terrorhotnivån.

"Jag måste tyvärr ändå säga att Sverige har varit naiva", säger Löfven, som presenterar hur han skyndsamt vill att regeringen ska utveckla arbetet kring information för att kunna identifiera misstänkta terrorister.

Norska Politidirektoratet håller en presskonferens och säger att man gått ut med bild och namn på mannen till norska poliser. Polisen informerar även om att man på onsdag kväll gått ut med rikslarm. Främst ska norska poliser i tjänst vid gränsen söka efter mannen.

Under eftermiddagen ber Säpo om hjälp från bland annat Nationella Insatsstyrkan, samt Insatsstyrkan Region Nord, som utgörs av specialutbildade poliser från Norr- och Västerbotten.

Vid 18-tiden griper den regionala insatsstyrkan 22-åringen i ett asylboende i Boliden. Ytterligare flera personer tas med för förhör. 22-åringen och de andra personerna förs till polishuset i Skellefteå, som samtidigt spärras av och bevakas av polis.

Vid 21-tiden meddelar Säpo medier om gripandet.

Den förhöjda terrorhotsnivån ligger kvar. Efter ett kortare förhör beslutas att mannen ska fortsätta vara anhållen, men nu inte i sin utevaro. Misstankegraden är fortfarande den lägre.

20 november, fredag.

22-åringen förflyttas till Stockholm. Vid lunch meddelar Åklarmyndigheten att Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, lämnat över målet till vice chefsåklagare Hans Ihrman, som därmed är ny förundersökningsledare.

Mannen förordnas försvararen Ola Salomonsson. I och med det blir 22-åringens namn och ålder offentliga. Han visar sig stava namnet på ett annat sätt än de uppgifter som Säpo försett Polismyndigheten med.

I samband med förordnandet framgår detaljen att planeringen av det misstänkta brottet ska ha utförts i Stockholm.

Skellefteå kommun och polisen håller klockan 14:00 en presskonferens med anledning av gripandet i Boliden. Polisen fortsätter med en hög närvaro i samhället. "Vi fortsätter med trygghetsskapande åtgärder", säger Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen i region Väst.

De inre gränskontrollerna i Sverige förlängs med ytterligare 20 dagar, beslutar regeringen.

21 november, lördag.

Enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman bedriver man "fortsatta utredningsåtgärder" under lördagen. 22-åringen är fortsatt anhållen. Han förhörs under dagen.

Enligt advokat Ola Salmonsson uppfattar han det som att 22-åringen nekar till misstankarna. Thomas Olsson, som är advokat och försvarat flera terrormisstänkta personer, kritiserar Säpos hantering av gripandet.

Det ifrågasätts även varför Säpo gick ut med rikslarm efter 22-åringen, när han var öppen med sitt liv i sociala medier och hade sitt namn på dörren vid boendet i Boliden.

Säpos kommunikationschef Mark Vadasz säger att "underrättelsearbete är en omfattande pusselläggning med betydligt fler delar än en incheckning på en Facebooksida eller ett namn på en dörr".

I Belgien höjs terrorhotnivån till fyra på en fyrgradig skala.

22 november, söndag.

Senast klockan 12:00 måste åklagaren begära 22-åringen häktad och vara redo att presentera bevis för en domstol för att få mannen häktad.

En och en halv timme innan tiden för anhållandet löper ut, klockan 10:34, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att mannen inte längre är misstänkt, men att utredningen fortsätter eftersom det fortfarande finns anledning att anta att förberedelser till terroristbrott ägt rum.

"Fortsatta utredningsåtgärder kommer att genomföras i syfte att saken klaras upp och att någon kan lagföras för brottet", uppger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Det är oklart om det finns någon hotbild mot mannen, enligt Säpo, som har erbjudit honom "Stöd i samverkan med andra myndigheter" för sin fortsatta vistelse i Sverige.

Samtidigt säger myndigheten i ett pressmeddelande att det kvarstår flera oklara omständigheter i utredningen som Säkerhetspolisen arbetar vidare med.

"Säkerhetspolisen kommer att genomföra ett antal kompletterande förhör med personer för att få fram information om det enligt uppgift planerade attentatet. Arbetet syftar till att i detta ärende helt kunna avfärda attentatsplanering mot Sverige."

Ekots tillförordnande chef Michael Österlund kommenterar namn- och bildpubliceringen av 22-åringen, som upphörde vid frisläppandet.

"I veckan som gick fanns det dock anledning till namnpublicering. Vi bedömde, bland annat på grund av att Säpo höjde risknivån för terrorbrott i Sverige, att det fanns ett oavvisligt allmänintresse i att nära och detaljerat följa polisens sökande efter den misstänkte mannen. Efter att han släppts är det resonemanget inte längre giltigt. Vi kommer därför självklart inte heller att publicera bild. Vi går i nuläget dock inte tillbaka och avpublicerar något. Beslutet som nu har fattats gäller kommande publiceringar", förklarar Österlund.

23 november, måndag.

Säpos förundersökning om misstänkta terrorplaner fortsätter, dock utan någon misstänkt person.

22-åringens advokat Ola Salomonsson säger att han förstår varför Säpo ville gripa och förhöra mannen, men efter att ha suttit med vid förhören blev Salomonsson inte förvånad när hans klient släpptes relativt snabbt.

– Jag kan förstå det här. Jag har hört att det var ett 20-tal man från insatsstyrkan vid gripandet, och det hade kanske räckt med 4 eller 5. Men ingen visste vid tillslaget om det var en farlig person eller ej. De personer som Säpo har att göra med är farligare än vanlig kriminalitet, säger Ola Salomonsson.

26 november, torsdag

Åklagare Hans Ihrman lägger ned utredningen om förberedelse till terroristbrott. Det finns fortfarande information om att det i Stockholm ska ha skett en planering av terrorbrott. Men inga fysiska personer kan knytas till uppgifterna – utredningen står och stampar, och läggs ned.