Stafettgästen

Hjärnforskaren som tycker att vi latar oss för lite

35 min

Allvar, humor och energi. Det är tre nyckelord som beskriver veckans stafettgäst Agneta Sandström, hjärnforskaren som inriktat sig på stressrelaterad ohälsa.

Agneta Sandströms uppmärksammade forskning visar att hjärnan skadas av hög belastning under lång tid. Utbrända människor får ärrbildning i hjärnan som går att mäta genom magnetröntgen.

För 15 år sedan arbetade Agneta Sandström med patienter som led av posttraumatisk stress. Men hon fick sluta med det efter att hennes eget liv dramatiskt ställts på ända.

Agneta Sandström har varit politiskt aktiv sedan barnsben och brinner för miljöfrågor och jämlikhet. Men trots att de frågor hon driver många gånger är stora och svåra är humorn ständigt närvarande.

Hon beskriver sig själv som en ettrig tant - även om hon lärt sig att tagga ner och "hålla klaffen" med åren - och hon förespråkar att vi människor ska lata oss mer för att hålla längre.

Lappstirra och tomglo blev riksbekanta begrepp sedan Agneta Sandström använt dem i en artikel i Dagens Arbete, som delats otaliga gånger på sociala medier.

Hon häcklar mindfulness och förespråkar mindlessness.

Lyssna på hela intervjun med Agneta Sandström så får du höra henne berätta om livet, som stundtals varit svårt, arbetet som neuropsykolog i Östersund - och vad hon gör fast hon inte borde.