Rasideologisk organisation stöttas av socialsekreterare

1:17 min

En socialsekreterare i Skövde som bland annat ska hjälpa muslimer i svåra livssituationer extraknäcker som opinionsbildare för en organisation med rasideologiska övertygelser.

På Facebook skriver tjänstemannen att profeten Mohammed var en "pedofil" och en "mördare". 

Saeed Ardane är socialchef i Skövde och han är osäker på om det tjänstemannen gör privat behöver påverka tjänsteutövningen.

– Utifrån vår utgångspunkt som myndighet så måste vi förhålla oss till de lagar och praxis som finns, säger Saeed Ardane.

Förutom förklenande uttalanden om profeten Mohammed så använder socialsekreteraren sin fritid till att vara opinionsbildare för organisationen "granskning sverige" som har en rasideologisk profil. Organisationen föraktar det de kallar rasblandning och har uttalat att myndigheten Forum för levande historia som informerar om förintelsen kanske borde ställas inför en Nürnbergrättegång. Om det är rasistiskt vill Saeed Ardane inte ta ställning till.

Samtidigt håller socialchefen med om att det kan bereda problem i socialsekreterarrollen att vara rasist.

 Socialnämndens moderata ordförande i Skövde Elisabeth Svalefelt anser att frågan nu måste utredas.

– När jag hör vad du säger så känns det inte bra. Personalavdelningen måste titta på detta, säger Elisabeth Svalefelt (M), socialnämndens ordförande.