Söderköping

Tusentals vill ha vårdcentralen kvar

3:00 min

I början av månaden kom beskedet att Region Östergötlands vårdcentral i Söderköping ska läggas ner. Nu har över 2 000 namn samlats in i protest mot nedläggningen. Men regionen står fast vid sitt beslut. 

– Vi hade ett mål på 2 000 namn. Nu har vi fått över 2 000 namn och tycker att både regionens och kommunens politiker ska komma hit och svara på medborgarnas frågor. Och vi tror det blir av nu på lördag, säger Marja Bergström.

Hon är en av initiativtagarna till namninsamlingen mot den planerade nedläggningen av vårdcentralen i Söderköping.

Elisabeth Petersson har också engagerat sig för att vårdcentralen ska finnas kvar. Hon arbetar dessutom på vårdcentralen som distriktsläkare och berättar om hur hon tog emot beskedet om den planerade nedläggningen.  

– Vi fick bara veta att vårdcentralen inte har gått bra på fyra år. Då är min fråga vad man har gjort för att skaffa hit läkare, säger Elisabet Petersson.

Christoffer Bernsköld är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden på Region Östergötland som fattat beslutet att planera en nedläggning av vårdcentralen.

– Mitt ansvar som regionpolitiker är att vi gör en samlad bedömning av hur vi skapar bästa möjliga nytta för patienterna med de resurser vi har och hur vi ser till att vi har en robust och ståndaktig organisation som klarar av att finnas över tid, säger Christoffer Bernsköld (S).

Är nedläggningen beslutad eller kan ni ändra er?

– Vi har fattat ett väldigt välavvägt beslut när vi har gett tillstånd till den här planeringen av avveckling.