Cameron storsatsar för att bekämpa terrorismen

1:28 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron i eftermiddag lagt fram planer på nya statliga storsatsningar för att bekämpa terrorismen. 

Vi ska investera två och en halv miljard pund och anställa fler än 1 900 fler människor inom säkerhetstjänsterna. Det sa premiärminister David Cameron när han i eftermiddags la fram regeringens planer på hur försvaret av landet ska stärkas under de kommande fem åren.

Han berättade också att säkerhetstjänsterna ska få utökade möjligheter till övervakning, och att militären ska få förstärkta möjligheter att gripa in och stödja polisen vid terrorattacker.

– Upp till 10 000 militärer ska ha möjlighet att stödja polisen vid den typ av chockerande terroristattacker vi nyligen såg i Paris, säger David Cameron.

De 10 000 militärerna ska ingå i två nya brigader med fem tusen soldater i varje, som ska skapas med den mest avancerade utrustning som finns att tillgå i dag, sa Cameron.

Cameron förklarade också att han på torsdag ska lägga fram ett nytt förslag inför parlamentet om att Storbritannien ska kunna attackera terrorgruppen IS inne i Syrien. I dag kan landets militär bara operera i Irak, eftersom parlamentet år 2013 sa nej till hans plan om att attackera också i Syrien.