Kanada tar emot flyktingar - men inte ensamma syriska män

Den nya liberala kanadensiska regeringen har sagt att Kanada ska ta emot ytterligare 25 000 flyktingar från Syrien före årsskiftet. Efter terrorattackerna i Paris kommer enbart barn, kvinnor och familjer att tas emot i Kanada, inte män som kommer ensamma, enligt tv-bolaget CBC.

Uppgifterna har läckt ut i medierna i förväg inför presentationen av en plan i dag om hur Kanada ska gå tillväga för att ta emot ytterligare 25 000 syriska flyktingar på drygt en månad.

Löftet kommer från den nye premiärministern Justin Trudeau, som gick till val på ökat flyktingmottagande.

Efter attentaten i Paris och terroristrädsla har oron ökat också i Kanada bland annat för att myndigheterna inte ska hinna kontrollera 900 nya flyktingar om dagen. Enligt en del opinionsmätningar väger det nu jämnt mellan dem som är för respektive mot att ta emot fler flyktingar från Syrien.

Enligt medieuppgifter har myndigheterna bestämt att ensamma män från Syrien inte ska kunna få asyl i Kanada, enbart kvinnor barn och familjer. Uppgiften väckte omedelbart protester, bland annat reagerade partiledaren för Nya Demokratiska Partiet, Tom Mulcair:

– Kommer en man som förlorat båda sina föräldrar att uteslutas, eller en homosexuell man som flyr förföljelse, frågade Tom Mulcair.

– Vi tycker inte att det är rätt att utesluta en hel kategori från prövning, sa Mulcair, partiledare för vad som närmast kan liknas vid Socialdemokraterna.

Kanada har hittills varit ett land som är välkomnande mot flyktingar och i flera av provinserna har ledarna även nu berättat om förberedelser att ta emot dem man lovat.

Enligt de hittills kända uppgifterna ska flyktingarnas hämtas med flyg i läger i Libanon, Turkiet och Jordanien, där de flesta redan då ska ha kontrollerats av de kanadensiska myndigheterna. Väl i Kanada ska de inkvarteras i militärförläggningar eller nedlagda sjukhus. Ingen ska behöva bo i tält. Inom en månad ska de kunna röra sig fritt i landet.