Växande motstånd mot Greklands nödlån

1:50 min

Nya förhandlingar om nödlånet till Grekland är redan på gång – en dag efter att den senaste utbetalningen fått grönt ljus.

På måndagen gav den så kallade Europeiska stabiliseringsmekanismen klartecken för utbetalning av 12 miljarder euro i lån och kapitaltillskott till Grekland.

Nu börjar genast en ny omgång förhandlingar inför nästa utbetalning av nödlånet på upp till 86 miljarder euro som Grekland lovades i somras, i utbyte mot ekonomiska reformer och nedskärningar.

Men i Grekland växer motståndet, även inom regeringen.

– Varje månad är det någon del av pensionen som har försvunnit, det går aldrig att vara säker på hur mycket pengar man kommer att få, säger Fanny som länge har stött vänsterradikala partiet Syriza, i regering sedan valet i januari.

Men efter att de gick med på ett nytt räddningspaket i somras mot ännu mer av åtstramning har de förlorat Fannys förtroende. 

I förra veckan försvagades den Syrizaledda regeringens redan knappa majoritet i det grekiska parlamentet, när två ledamöter valde att inte längre stödja regeringens politik.

Nu har man 153 av parlamentets 300 ledamöter bakom sig.

Men långivarna är nöjda med förra veckans beslut som bland annat innebär höjd vinskatt och hårdare villkor för de grekiska hushåll som inte kan betala tillbaka på sina lån.

På måndagen gavs klartecken till att betala ut 12 miljarder euro, ungefär 111 miljarder svenska kronor, i lån och i kapitaltillskott till Greklands största banker.

Nu inleds genast nya förhandlingar inför nästa låneutbetalning, bland annat ska skatten för landets bönder höjas kraftigt och i förra veckan protesterade flera tusen jordbrukare i Aten.

Vänsterradikala Syriza, under ledning av Alexis Tsipras, gick i januari i år till val på att göra precis det motsatta, att sätta stopp för år av åtstramningspolitik. Men i stället gick man i somras med på ännu ett räddningspaket för att rädda landet kvar i eurozonen.

I september vann man också nyvalet, men i Grekland växer nu missnöjet.

– De säger en sak men genomför sedan något annat, säger Thessalonikibon Giorgia Iordanidou.