Ryskt stridsplan nedskjutet

1:29 min

Ett ryskt bombplan har skjutits ned i norra Syrien. Turkiets militär uppger att det sköts ned efter att ha varnats tio gånger sedan det kränkt luftrummet, men Ryssland förnekar kränkningen.

– Det är ett hugg i ryggen, säger Vladimir Putin.

Två plan närmade sig den turkiska gränsen och varnades upprepade gånger av turkisk militär.

Åtminstone ett av planen, av typen Su-24, kränkte sedan luftrummet och sköts då ned av turkiskt stridsflyg av typen F-16 som patrullerade gränsen, enligt ett uttalande från den turkiska militären.

Planet kränkte luftrummet trots att det varnades tio gånger på fem minuter, skriver militären, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det ryska försvarsdepartementet bekräftar att ett rysktillverkat plan har skjutits ned, men uppger att det kraschat på grund av beskjutning från marken, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Försvarsdepartementet förnekar dessutom att planet kränkt det turkiska luftrummet, och säger att man kan bevisa att planet hela tiden befunnit sig i det syriska luftrummet.

Nato kallar nu till krismöte på grund av händelsen, rapporterar nyhetesbyrån AFP.

Samtidigt har Vladimir Putin uttalat sig om nedskjutningen.

– Det är ett hugg i ryggen, säger han.

Två piloter sågs hoppa från planet i fallskärm, uppger CNN Türk.

Det är oklart vad som hänt dem. En av dem uppges ha tillfångatagits av syriska rebeller, enligt nyhetsbyrån AFP som hänvisar till turkiska källor.

Nyhetsbyrån Reuters hänvisar samtidigt till lokala källor som uppger att en av piloterna befinner sig "i händerna på" turkmeniska styrkor i norra Syrien.

Reuters ska även ha fått en video från en rebellgrupp, som visar hur en av piloterna ligger orörlig på marken. En talesperson för gruppen säger till nyhetsbyrån att piloten är död.

Ryska militärhelikoptrar befinner sig i området för att leta efter piloterna, skriver den turkiska nyhetsbyrån Dogan. Det pågår strider i området.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har gett i uppgift till utrikesdepartementet att överlägga med bland andra Nato och FN om utvecklingen vid den syriska gränsen.

I oktober sköt Turkiet ner en drönare i närheten av syriska gränsen som visade sig vara rysktillverkad. Nedskjutningen föregicks av flera varningar till Ryssland över kränkningar av det turkiska luftrummet.

Stefan Ring, militärstrategisk analytiker, tror inte att Ryssland kommer att dra i gång någon process och anklaga Turkiet för det som hänt. Snarare tror han att de kommer tona ner det hela.

– Ryssland är ju egentligen den part som är mest beroende av att det inte blir en konflikt med andra länder. Man använder ju den här insatsen till att skapa sig ett internationellt inflytande, säger Ring till TT.

– Snarare kommer de från ryskt håll ytterligare försöka hävda behovet av samarbete och samordning.