Raketuppskjutning uppskjuten

Raketuppskjutningen som var planerad vid Esrange raketskjutfält idag är inställd. Nytt försök att göra de fem olika experimenten görs imorgon. I området där raketen väntas slå ner pågår just nu rensamling.

En av två raketuppskjutningar, som ska äga rum i november och december vid Esrange raketskjutfält utanför Kiruna, skulle genomföras idag men sköts upp. Nytt försök ska göras imorgon. Ombord finns fem experiment, bland annat ett biologiskt experiment där man snabbt måste återfinna nedslagsplatsen, för att forskarna kan jobba med materialet.

Men nedslagsplatsen där raketen väntas slå ner är i trakterna där Könkämä samebys renskötare just nu håller på att samla ren inför renskiljningen. Könkämä samebys styrelse uppger att de inte visste om att uppskjutningen skulle ske just idag.

Raketen, en VSB-30, kan bära en last på 400 kilo och nå en höjd på 27 mil. Raketen är en tvåstegsraket och den första delen kommer att slå ner några kilometer norr om basen. Andra delen kommer slå ner högt upp i B-zonen meddelar Esrange, i norra delarna av Kiruna kommun. 

Torbjörn Eld jobbar med raketuppskjutningen och säger att de informerar både brevledes och via radiomeddelanden när raketuppskjutningar ska ske. På sin hemsida informerar svenska rymdaktiebolaget: "Under perioden 8 november – 11 december 2015 planeras uppskjutning av två raketer av typen VSB-30. Uppskjutningarna kommer att äga rum kl. 06.00 - 16.00 under denna period."

- Om det är för många som vistas i områdena kan vi inte gå vidare med planerna. Men just nu är det enbart renskötare som bedriver sin verksamhet i området, säger Torbjörn Eld, som tänker prova att få upp raketen igen imorgon. Beslutet tas kl.16.00 i eftermiddag.

Sedan första raketuppskjutningen har över 400 sondraketer avfyrats från Europas första rymdbas Esrange. Platsen valdes eftersom "de stora obebodda landytorna var lämpade för nedslag av raketer och smidig bärgning med helikopter. Säkerhetsmarginalerna var goda". Det skriver ideella föreningen Rymdforum som jobbar för att sprida kunskap om svensk rymdverksamhet.

- Vi gör allt för att informera renskötarna men dte är deras ansvar också att ta till sig av informationen, säger Torbjörn Eld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio