De får Frödingstipendiet 2015

1:51 min

Dokumentärfilmaren Sara Broos och fotografen JH Engström får Landstingets Frödingstipendium 2015. Det tillkännagavs för en liten stund sedan.

 – Jag är jätteglad. Det betyder mycket med den här typen av uppskattning. Speciellt nu när jag sitter och klipper mycket och tvivlar på mig själv. Då är det här en extra uppmuntran, säger Sara Broos.

JH Enström säger att han höll på att läsa en Frödingbiografi just när han fick reda på att han tilldelats stipendiet.

– Jag är väldigt glad och jag uppskattar Fröding, så det är kul. Mycket av det jag berättar om har sitt ursprung i Värmland. Att få ett pris därifrån, det känns väldigt bra. Det är ett pris som känns mer nära, säger han.

Priset består av 25 000 kronor var.

Så här löd en del av motiveringen till de båda pristagarna:

Som filmare har Sara Broos utvecklat ett bildspråk som både är vackert och poetiskt och gestaltar människans inre. Hon har en intuitiv fingertoppskänsla som skickligt balanserar det personliga med det allmängiltiga.

Den internationellt kände fotografen J.H. Engström har under sitt liv pendlat geografiskt mellan Värmland och Frankrike. I fotografierna har JH:s värmländska ursprung haft stor betydelse och bilderna är ofta självbiografiskt berättande insvepta i värmländsk natur.

Varje år så delar Landstinget i Värmland ut ett Frödingstipendium. Stipendiet har som syfte att stimulera och uppmuntra Värmländska utövare av konstnärlig verksamhet.

Förra året gick priset till konstnärsparet Lorraine Rantala och Kjell Sundberg.