Djup konflikt bakom avhoppen i Gullspång

3:48 min

En långvarig konflikt mellan politiker och personal ligger bakom massflykten från Gullspångs socialtjänst, där fyra socialsekreterare sa upp sig i förra veckan.

En utlösande faktor kan ha varit ett stormigt möte på kontoret, där vård- och omsorgsnämndens ordförande Per-Arne Brandberg (S) deltog:

– Jag deltog i ett samtal tillsammans med andra. Men jag tänker inte kommentera det överhuvudtaget, inte förrän en beslutad arbetsmiljöutredning är gjord.

Det märks tydligt att konflikten är känslig. Ingen anställd vill bli intervjuad. Per-Arne Brandberg går motvilligt med på att intervjuas om sin roll i det högröstade mötet som hölls bakom stängda dörrar - men där ingen på kontoret kunde undgå att höra de höga rösterna.

– Jag vet att jag pekats ut som problemet. Men det är aldrig ens fel när två träter, säger Per-Arne Brandberg till P4 Skaraborg.

Akademikerfackets centrala ombudsman Mats Bergenbrant bekräftar att det långvariga bråket i Gullspång inte tillhör vanligheterna:

– Det man kan misstänka är att gränsdragningen mellan politiker och förvaltningen inte fungerat, menar han.

Du menar att politikerna lägger sig och petar i det som egentligen är tjänstemännens ansvar?

– Det är en misstanke man kan ha, svarar han.

Flykten från socialtjänsten tog sin början med att en enhetschef sa upp sig, därefter gjorde alltså fyra socionomer likadant. Bristen på socionomer är akut  i landet, därför blir det nu tufft och dyrt för Gullspång som nu får köpa socionomtjänster via bemanningsföretag.