Kalla relationer mellan Ryssland och Turkiet efter nedskjutningen

1:27 min

Turkiets nedskjutning av det ryska stridsflygplanet kommer att få allvarliga konsekvenser, enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Samtidigt kallar Turkiet till krismöte med Nato.

Konsekvenserna för nedskutningen uppdagas. Utrikesministern Sergej Lavrov har ställt in sin resa till Turkiet och Turkiet har kallat till krismöte.

– Det här var ett knivhugg i ryggen, piloterna i planet utgjorde aldrig något hot mot Turkiet, sa Vladimir Putin i rysk tv.

Den ryske presidenten sade att planet som sköts ner i syriska Latakiaprovinsen befann sig på syriskt territorium, fyra kilometer från den turkiska gränsen. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har å sin sida sagt att det ryska bombplanet flög över Turkiet, och varnades tio gånger på fem minuter och att det var därför turkiska stridsflyg sköt ner det.

Båda de ryska piloterna sågs på tv-bilder hoppa ut från planet i fallskärmar, men vad som hänt dem sen är oklart. Flera rebellgrupper gör gällande att piloterna nu är döda.

Nu trappas stämningen upp mellan de två staterna.

Turkiets militärattaché i Moskva har kallats upp till ryska myndigheter, och samma sak har skett för Rysslands sändebud i Ankara.

Samtidigt har Turkiet kallat till krismöte med sina allierade i Nato. Enligt premiärministern Davotoglu har landet rätt att vidta åtgärder mot den stat som kränker luftrummet.

Också den turkiske presidenten Erdogan har kallat till ett säkerhetsmöte med sina närmaste ministrar. Rysslands utrikesminister har ställt in morgondagens resa till Turkiet och avrått ryssar från att åka till landet.

Omvärlden gör nu allt för att lugna stämningen mellan de två staterna, som båda ingår i förhandlingarna om Syriens framtid. En anonym Natokälla säger till brittiska tidningen The Guardian att mötet är ett sätt att hantera situationen byråkratiskt för att undvika en allvarlig konflikt mellan länderna.