"Barn gynnas inte av tidsbegränsade tillstånd"

1:27 min

Tillfälliga uppehållstillstånd till flyktingbarn gynnar inte deras möjligheter att lyckas. Det säger Jan-Anders Lindfors (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Karlskrona.

Reaktionerna efter regeringens presskonferens igår om att Sveriges nya flyktingpolitiken nu tar en ny, mer restriktiv riktning har inte låtit vänta på sig. Regeringen menar att Sverige inte längre klarar att ta emot asylsökande på samma höga nivå som hittills.

"Barn blir levande pjäser i en politisk strid där andra EU-länder inte tar sitt ansvar", sa Rädda Barnen.

"Jag är orolig för att det här inte räcker", sa moderatledaren Anna Kinberg-Batra.

"Knepigt att tidsbegränsa"
Jan-Anders Lindfors, styr arbetsmarknadsnämnden - den nämnd som igår tog över ansvaret för migrationspolitiken i Karlskrona.

– Tidsbegränsade uppehållstillstånd för ensamkommande barn låter i mina öron knepigt att organisera, säger Jan-Anders Lindfors.

– Om vi tittar på hur de ensamkommande lyckas i gymnasieskolan, så är det många som lyckas jättebra här. Men det är just för att vi fått tid på oss att bygga upp de här barnen, säger Jan-Anders Lindfors.

Sköt upp avtal
Igår skulle Karlskrona kommun egentligen ha klubbat igenom ett nytt avtal med Migrationsverket om att ta emot 400 flyktingar nästa år.

Men hela frågan lyftes ut för att skola, barnomsorg och andra delar av kommunen ska få tycka till om vad man klarar av. Jan-Anders Lindfors medger att det är ansträngd även i Karlskrona - men inte förtvivlat.

– Visst är det ett hårt tryck på många verksamheter men Socialdemokraternas uppfattning är att vi ska vara en öppen och välkomnande kommun. Det handlar mycket om att hinna med att organisera oss, säger Jan-Anders Lindfors.