Fyra år i fångenskap för Johan Gustafsson

2:56 min

Den kidnappade svensken Johan Gustafsson har idag varit bortförd i fyra år. Samtidigt säger hjälporganisationen Gift of the Givers att man via en mellanhand har lyckats få kontakt med kidnapparna.

Det har skett ett genombrott, säger Imtiaz Sooliman, som är ordförande för den muslimska och sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers.

– Vi har pratat med en mellanhand i Mali som lyckats få ut kidnappningsoffer tidigare, den mellanhanden har direktkontakt med kidnapparna, säger Imtiaz Sooliman.

Under hösten 2011 började Johan Gustafsson och en kompis en resa från Sverige till Sydafrika på motorcykel. När Johan Gustafsson kom fram till Timbuktu i Mali blev han och två andra personer kidnappade, bland annat en sydafrikan, på en restaurang. Sedan dess har kidnapparna spelat in flera filmer av Johan Gustafsson, den senaste kom i juni i år.

Efter att den kidnappade sydafrikanens familj bett Gift of the Givers om hjälp, så valde även Johan Gustafssons familj att göra detsamma.

Nu menar ordföranden för Gift of the Givers, Imtiaz Sooliman, att man väntar på en bekräftelse från mellanhanden.

– Det har spelats in en film som vi kommer få inom kort, och den kommer bekräfta att mellanhanden är den han säger att han är, och samtidigt säga något om vad kidnapparna vill, säger Imtiaz Sooliman.

Organisationen Gift of the Givers har erfarenhet av kidnappningsförhandlingar, bland annat från Yemen. Däremot är det en hjälporganisation, vars normala verksamhet  står långt ifrån från kidnappningsförhandlingar.

Har ni verkligen erfarenhet för detta?

– Jag tror att vår styrka är att vi har ett gott rykte i flera länder som hjälporganisation, säger Imitaz Sooliman, ryktet sprider sig, vilket gör att vi får en tillgång och ingångar som andra inte får.

Aqim, al-Qaida i Islamiska Maghreb, är gruppen som tagit på sig kidnappningen av Johan Gustafsson. Enligt bland annat USA:s finansdepartement finansieras stora delar av Aqims verksamhet genom lösesummor som betalas för kidnappningsoffer.

Hur eventuella förhandlingar går är något som varken svenska utrikesdepartementet, polismyndigheten och Johans familj inte vill kommentera eftersom det kan påverka förhandlingsläget.

I dag är det på dagen fyra år sedan Johan Gustafsson kidnappades. Johans syster, Ella Gustafsson, är stolt över sin familj som aldrig slutat att hoppas.

– Vi bär med oss hoppet. Ingen i familjen säger att det ser hopplöst ut. Och det gör att man blir stark och känner hopp, säger systern Ella Gustafsson.

Läs längre intervju med Johan Gustafssons familj här