Uppskruvat tonläge mellan Turkiet och Ryssland

2:18 min

Efter att Turkiet sköt ned ett ryskt stridsflygplan igår har tonläget skruvats upp mellan Ankara och Moskva. Turkiets president Erdogan sa igår kväll att militärt bemötande var nödvändigt efter upprepade kränkningar av turkiskt luftrum och kritiserade samtidigt Rysslands luftattacker mot väpnade oppositionsgrupper i norra Syrien.

– De här attackerna i områden där Daesh inte finns tjänar uppenbart målet att behålla Assad-regimen vid makten, sa Turkiets president Tayyip Erdogan i ett tv-sänt uttalande igår kväll.

Det är första gången som en Natomedlem skjutit ned ett ryskt militärflyg sedan 50-talet, men gårdagens händelse kommer ändå inte som en blixt från en klar himmel.

Turkiet har den senaste tiden protesterat högljutt mot ryska flygattacker som inte bara riktats mot Islamiska Staten utan också mot andra väpnade oppositionsgrupper i norra Syrien, som stöds bland annat av Turkiet.

Vad som hänt med de ryska piloterna är fortfarande oklart. I en video syns en väpnad oppositionsgrupp skjuta mot piloterna när dalar ned mot marken i fallskärmar på den syriska sidan av gränsen.

– Skjut inte. Det är fångar som kommer, säger en person i videon men enligt ett uttalande från rebellgruppen ska båda piloterna ha dödats.

Det ryska försvarsministeriet säger att de kunnat bekräfta att en av piloterna är död medan en anonym källa från den turkiska regeringen hävdar att den andra piloten kan vara vid liv.

Bedömare tror att spänningarna mellan Turkiet och Ryssland kan eskalera ytterligare. Länderna har hittills haft en mycket god relation trots att de står på olika sidor i Syrien-konflikten.

Utanför det ryska konsulatet i Istanbul passerar 21-åriga Batu Ekic som vill inte vill se att Turkiet och Ryssland blir fiender.

– Jag önskar att det aldrig hade hänt, säger Batu Ekici om det nedskjutna planet. Han jobbar i textilbranschen och säger att många av hans kunder kommer från Ryssland.

Handeln mellan Turkiet och Ryssland är viktig för båda länderna, inte minst för att Turkiet köper mer än hälften av sin gas från Ryssland.