Nato höll krismöte efter nedskjutningen av ryska flygplanet

1:46 min

I Bryssel höll försvarsalliansen Nato i går kväll ett krismöte om den situation som uppstått sedan Turkiet så morgonen skjutit ner ett ryskt bombplan. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg förklarade att Nato står bakom medlemslandet Turkiets rätt att freda sitt territorium, men han manade samtidigt till lugn.

– Jag ser fram emot fortsatta kontakter mellan Ankara och Moskva och jag uppmanar till lugn och nedtrappning, sa försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter ett krismöte med Natomedlemmarna här i Bryssel i går kväll.

Det var ett möte som hade begärts av Turkiet för att kunna informera de övriga Natomedlemmarna om bakgrunden till att Turkiet sköt ner det ryska bombplanet. Det var alltså inte en begäran om åtgärder från Nato, som är möjligt enligt det fördrag som styr samarbetet inom försvarsalliansen.

I går kväll stod det klart, att den påstådda kränkningen av turkiskt luftrum ska ha pågått i bara 17 sekunder. Det framgår av ett brev från Turkiets FN-ambassadör till FN:s säkerhetsråd.

Diplomatiska källor säger till nyhetsbyråer att minst en av Nato-ambassadörerna under mötet i går ifrågasatte om inte Turkiet kunde ha valt ett annat sätt att avvärja kränkningen av luftrummet, till exempel genom att eskortera det ryska planet ut från turkiskt område.

Minst en av de ryska piloterna dog när de skjutit ut sig ur planet och var på väg att landa i fallskärm. Nya uppgifter säger också, att en besättningsman i en rysk räddningshelikopter sköts ihjäl av rebeller från Syriens gränsområde med Turkiet.

Rysslands president Putin sa i går att det ryska planet inte på något sätt hotade Turkiet och han kallade Turkiets nedskjutning för ett knivhugg i ryggen av en medbrottsling till terrorister. Och han varnade för att nedskjutningen skulle få allvarliga konsekvenser.

Krisen mellan Turkiet och Ryssland  hotar nu tecknen på en möjlig enad front mot terrorgruppen IS som man har kunnat se tecken på efter terrorattackerna i Paris i förra veckan och sprängningen av ett ryskt passagerarplan över Sinaihalvön.   Både USA:s president Obama och FN:s generalsekreterare manar till diplomati och nedtrappning istället för upptrappning.