Sörmlandspolisen: Svårt att bevisa misshandel i nära relationer

1:07 min

Finns det ingen stödbevisning så är det svårt att klara upp anmälningar om misshandel i nära relationer. Det säger Polisen i Sörmland.

Polisen ger det svaret om en ny undersökning om hur bra eller dålig polisen är på att klara upp brott.

Enligt undersökningen från stiftelsen Tryggare Sverige har man mätt hur många av anmälningarna som gått till åtal, strafföreläggande eller så kallad åtalsunderlåtelse mellan 2010 och förra året. Resultatet visar att bara 14 procent av de anmälda brotten klarats upp i länet.

– Vi klarar upp fler brott än den siffran. Men siffran känns inte smickrande för oss. I våra ärenden har iv en känd gärningsman, men det behövs också stödbevisning. Det är det som är svårigheten, att de sker inom hemmets väggar där man slagen eller hotad av sin partner. Det finns kanske inte några vittnesuppgifter eller dokumenterade skador. Som vi vet brukar de här berättelserna inte gå ihop, vad målsägaren säger  och vad misstänkt säger. Finns de då inget som styrker upp målsägarens berättelse i form av stödbevisning blir det inget åtal, säger Elisabeth Johansson, chef för familjevåldsroteln.