Piloten: Turkiet varnade oss aldrig

1:53 min

En av de två ryska piloter som flög det nedskjutna stridsflygplanet uppges nu vara vid liv. Piloten har förts till den ryska basen i Latakia. Tidigare uppgifter om att bägge piloterna skulle vara döda var felaktiga. Enligt uppgifter i rysk, statskontrollerad media hävdar den överlevande piloten att Turkiet aldrig varnade dem före nedskjutningen - "varken via radio eller visuellt". Turkiet har hävdat att man varnat 10 gånger.

Turkiet har publicerat radiokommunikation, som ska bevisa att det ryska planet fått varningar för nedskjutningen. Vid minst tre tillfällen tidigare har ryska plan flugit in över turkiska gränsen och eskorterats ut. Flera gånger har Turkiet protesterat till Ryssland både om gränskränkningar och att ryskt flyg attackerats turkmeniska områden i norr.

Tonläget är fortsatt högt från Ryssland efter att Turkiet skjutit ned ett ryskt jaktplan i gränsområdet mellan Syrien och Turkiet. Ryssland trappar upp sin militära närvaro i Syrien och hotar Turkiet med framförallt ekonomiska sanktioner.

Rysk tv visar en minuts sekvens med rebeller som sägs ha skjutit ihjäl den fallskärmshoppande ryske piloten. Om och om igen skanderas "Gud är större" i rysk tv:s version av sekvensen, som också finns i andra versioner på nätet, men med färre Allah Akbar (Gud är större).

Det ryska budskapet är glasklart, i området där Turkiet sköt ned det ryska Susjoj 24 planet finns det gott om jihadistiska IS-krigare, alltså legitima mål för de ryska flygattackerna. Och bevis för att det ryska planet sköts ned i Syrien och inte över Turkiet.

Den turkiske presidenten Recep Tayep Erdogan manade idag till deeskalering mellan länderna, men sa samtidigt att Turkiet har rätt att skydda sina gränser och sina bröder, turkmenerna i norra Syrien.

I en video från Reuters i går hördes ledaren för de turkmeniska rebellerna, Alpasalan Celik, säga att det ryska jaktplanet sköts ned precis när det hade attackerat civila mål och inte IS i området. Han tog också på sig beskjutningen av de fallskärmshoppande piloterna, och lovade att leverera "kropparna".

En av piloterna ska ha överlevt och förts av syriska armén till den ryska basen i Syrien.

Till ryska statskontrollerade medier säger en man som står vänd med ryggen mot kameran, och som sägs vara den överlevande piloten, att Turkiet aldrig varnade piloterna före nedskjutningen - "varken via radio eller visuellt". Turkiet har tidigare sagt att man varnat hela tio gånger.

Ryssland kommer skicka luftvärnssystem (av typen S-400) till Syrien, som skydd för sina attackplan. Ryska medier ägnar konflikten stort utrymme och framförallt handlar det om hur Turkiet ska kunna straffas utan att det leder till krig.

I tv sägs också att även Turkiets allierade USA erkänt att det ryska planet inte hade kränkt turkiskt luftrum.

Ekonomiskt kommer båda länderna drabbas. Fyra miljoner ryssar turistade i Turkiet förra året, näst största grupp efter Tyskland. De kommer att tveka att åka nu.

Affärstidningar värderar handelsutbytet, som står på spel för båda länderna, till 44 miljarder dollar. Ryssland har en stor import av kläder och livsmedel från Turkiet, en import som blivit viktigare i spåren av EU:s sanktionerna.

Turkiet köper gas från Ryssland och båda länderna drabbas om det ryska hotet att strypa gasen till Turkiet blir verklighet.