Planeten har blivit allt lummigare

2:04 min

Jordklotet har blivit allt grönare de senaste 30 åren. Det visar långa serier av satellitmätningar.


Att det har blivit lummigare på jorden beror till stor del på växthuseffekten, enligt bland annat Ben Smiths forskning.

Ben Smith är professor i ekosystemvetenskap vid Lunds universitet. Han säger att i nordliga områden, i till exempel Sverige, ser vi en ökande tillväxt i skogarna. Eftersom det har blivit varmare börjar våren tidigare, och träden hinner helt enkelt växa mer under en allt längre växtsäsong.

Koldioxiden är del av fotosyntesen och en förutsättning för att en växt ska kunna växa. Mer koldioxid i luften fungerar, enkelt uttryckt, som luftgödsling som ökar tillväxten.

I torra områden, till exempel Sahelområdet som ligger söder om Sahara växer allt mer gräs och buskar, delvis på grund av ökande regn men också för att högre koldioxidhalter i luften gör växterna mer torktåliga.

Att jordklotet blir allt grönare konstaterade forskare redan 1996, säger Ben Smith. Det var satellitbilder som visade den tilltagande grönskan. Och trenden håller i sig.

– Men det handlar inte bara om växthuseffekten, även politiska förändringar påverkar. Till exempel har olönsamma jordbruksmarker övergivits och vuxit igen, bland annat i Kina och efter Sovjetunionens fall, säger Ben Smith.

Han är försiktig med att uppge en siffra över hur mycket mer växtlighet som finns på jorden idag jämfört med 30 år sedan.

– Men för torra områden i världen, i Afrika, Sydamerika och Australien handlar det om en ökning på 10 procent.

Hur det kommer att bli i framtiden är svårt att säga, det beror på vilka modeller man använder, men enligt Ben Smiths modell kan det bli ännu grönare på torra delar av klotet.