Moderaternas nya förslag i flyktingdebatten

1:17 min

Moderaterna presenterade idag ytterligare förslag för att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Bland annat så vill man se en ny omfördelning i EU av ensamkommande barn och unga och även ge polisen större möjligheter att beslagta pass efter att en asylsökande fått avslag.

Men partiledaren Anna Kinberg Batra upprepade också förslaget om att direkt avvisa flyktingar som inte registrerat sig i ett annat EU-land.

– Statsminister Löfven talade igår om andrum och ska vi få en tillfällig paus i flyktingmottagandet så krävs det att man söker asyl i det land man kom till först. Syftet med det är att lösa en ohållbar situation vid Sveriges gräns och i ett läge där Europa inte kan ta sig gemensamma ansvar och det måste vi, säger M-ledaren.

Hon upprepade budskapet från igår då hon välkomnade regeringens ytterligare åtstramningar i flyktingpolitiken. Men moderatledaren menar att regeringens förslag inte kommer ge tillräckligt med resultat.

Därför föreslår moderaterna, förutom de tidigare kända direktavvisningarna, bland annat en ytterligare förstärkt återvändandeprocess. Ett nej är ett nej är budskapet, fler asylsökande med avslag måste återvända, exempelvis genom att ge polisen större möjligheter att beslagta pass.

Men man föreslår även ett beslut om ytterligare fördelning av flyktingar, framför allt av ensamkommande barn och unga.

– Det är bara 1 av 1000 som har omfördelats hittills och det är oacceptabelt. Det visar att ord och beslut på möten är en sak, men det är resultat och handling som krävs och räknas. Den diskussionen måste vi fortsätta att ha i EU-kretsen, men vi måste också sätta tryck på andra EU-länder att ta sitt ansvar.

Moderatledaren passade även på att kritisera den tidsplan som statsminister Löfven presenterade för regeringens förslag. Det är långt till april menar hon och meddelade att partiet kommer att bidra till en snabb riksdagsbehandling av de förslag parterna kommer överens om.

– Jag välkomnar att regeringen äntligen är beredd att genomföra flera viktiga saker och nu hoppas jag att vi snabbt kan ha konstruktiva samtal som leder till resultat. Så fort vi har det så är vi också beredda att genomföra dem, säger Anna Kinberg Batra.