Nato-generalen efter sjukhusbombningen i Afghanistan: Ett tragiskt misstag

1:42 min

Ett flertal tekniska fel och bristfällig information ledde till att USA bombade Läkare utan gränsers-sjukhus i Kunduz i Afghanistan i början av oktober.

Det uppger amerikansk militär i sin rapport som presenterades i dag. Enligt Natogeneralen John Campbell förväxlade bombflyget sjukhuset med vad man trodde var ett talibanfängelse.

Det var en märkbart pressad John Campbell som vid ett podium i afghanska huvudstaden Kabul berättade att de amerikanska styrkorna bombat sjukhuset i Kunduz på grund av en rad felaktigheter både vad gäller teknik men också den mänskliga faktorn.

Han tog upp en rad exempel på vad som skedde den 3 oktober, när ett 30-tal personer miste livet i bombningarna.

Bombflyget fick tidigt ett tekniskt fel på sina datorskärmar och piloterna fick förlita sig på vad de själva såg samt informationen de fick från människor på marken, sa han.

Vad de letade efter i Kunduz var en byggnad som man misstänkte att talibanerna använde som fängelse.

Flygattacken skedde efter att talibanerna intagit Kunduz. Under flera dagar hade amerikansk militär och afghansk polis tillsammans stridit mot talibanerna i staden.

Enligt rapporten sköts över 200 skott under omkring 25 minuter mot sjukhusbyggnaden, trots att det under attacken kom information om att man kanske inte riktat vapnen mot rätt mål.

Uppgifter från Läkare utan gränser har också gjort gällande att attacken pågick längre än 25 minuter.

Det allra viktigaste som generalen ville föra fram var att sjukhuset inte bombats med flit. Och att de som deltog i insatsen nu stängts av.

– Det här var ett tragiskt misstag, avslutade han presskonferensen.