Snabbguide: Kvällens matcher i SHL – hett derby i Malmö

Radiosporten ger er förutsättningarna inför kvällens fem matcher i SHL.

Linköping (5) - Frölunda (1)

Form: Linköping har två segrar på de fem senaste matcherna. I tisdags vann LHC med 4-1 på bortais mot Rögle. Frölunda har lite bättre statistik med fyra segrar på de fem senaste matcherna. I tisdags vann Göteborgslaget mot Luleå med 4-3.

Inbördes statistik: Lagen har mötts en gång tidigare den här säsongen och det slutade med en storseger för Frölunda, 7-1 i Scandinavium. Frölunda vann också fyra av fem möten under den förra säsongen.

Iskalla fakta: Frölundas målvakt Lars Johansson har bäst räddningsprocent i SHL, på 21 matcher har han släppt in 1,65 mål/match. LHC:s David Rautio ligger på en femte plats i statistiken med 2,11 mål/match.

Djurgården (7) - Luleå (10)

Form: Djurgården har vunnit tre av sina fem senaste matcher. I tisdags förlorade Dif mot Modo på bortais. Luleå har en lite sämre formkurva med två segrar och tre förluster, i tisdags åkte tabelltian på en knapp förlust mot Frölunda i Göteborg.

Inbördes statistik: När lagen möttes för drygt en månad sedan i Luleå vann hemmalaget med 3-1. Förra säsongen tog Luleå två raka segrar (3-1 och 1-0) i åttondelsfinalen (play in) till SM-slutspelet.

Iskalla fakta: Luleå har två vassa tekare i Jonathan Granström och Jacob Lagacé. Granström ligger på tredje plats i SHL-statistiken med 60,61 procent vunna tekningar. Lagacé är strax efter med 60,59 procent. Frölundas Joel Lundqvist toppar den ligan med 61,01 procent.

Växjö (4) - Modo (13)

Form: Växjö har en bra formkurva just nu med fyra segrar på de fem senaste matcherna. I tisdags blev det 2-1 mot Örebro hemma. Modo, med nya tränaren Andreas Johansson vid rodret, har två segrar på de fem senaste matcherna. 

Inbördes möten: I slutet av oktober vann Lakers med 5-2 på bortais. Förra säsongen vann Växjö alla fem seriematcherna mot Modo.

Iskalla fakta: Växjös superkedja Richard Gynge, Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen ligger på andra, sjätte och åttonde plats i SHL:s poängliga. Gynge är två poäng bakom Brynäs skyttekung Anton Rödin.

Malmö (12) - Rögle (11) 

Form: Malmö har tre segrar på de fem senaste matcherna. I tisdags åkte Malmö hem från Karlskrona med en 3-0-seger. Rögle har inte vunnit på nästan två veckor. Ängelholmslaget har tre raka förluster mot Djurgården, Frölunda och nu senast Linköping.

Inbördes möten: Rögle vann med 3-2 när lagen möttes i oktober. Storpublik väntas till kvällens Skånederby, enligt Redhawks hemsida är biljetterna slutsålda.

Iskalla fakta: Rögle och Malmö är SHL:s sämsta lag i powerplay den här säsongen. Rögle har gjort nio mål på 65 numerära överlägen och Malmö har nätat nio gånger på 70 numerära överlägen.

Karlskrona (14) - Örebro (8)

Form: Karlskrona har bara tre segrar på 21 omgångar och är fast förankrade i botten av tabellen. Örebro har också en sviktande form med tre raka förluster. Senaste segern kom mot Djurgården för två veckor sedan.

Inbördes möten: Det här blir säsongens första SHL-möte mellan Karlskrona ochy Örebro.

Iskalla fakta: Örebro skjuter minst antal skott på mål av SHL-lagen. Närkingarna har hittills avlossat 473 skott på mål, jämfört med Karlskronas 512. Frölunda toppar statistiken med 677 skott.