Kungsbackapolisen beslagtog ny livsfarlig drog

1:41 min

Polisen i Kungsbacka har beslagtagit en ny livsfarlig drog, som är helt laglig än så länge.


David Lorentz, som är förundersökningsledare i Kungsbacka, tycker att detta är illavarslande.

– Det är så klart oroväckande att man kan köpa så här kraftiga preparat legalt på nätet och att du sedan ska självdosera det här utan att det går överstyr, säger han.

Det var den 20 oktober som polisen gjorde ett beslag av drogen furanylfentanyl när dom kontrollerade en man i Kungsbacka. Beslaget, på några gram pulver, skickades för analys till Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, som konstaterade att det är en substans som designats i laboratorium och tillhör den farligaste familjen av droger, fentanyler.

– Om det här preparatet ska likna ett vanligt, riktigt fentanyl och sedan självdoseras så är ju svårigheten att göra en korrekt avvägning, säger David Lorentz. Du kan bli sjuk och i värsta fall avlida av en överdos.

Fentanyl är ett kraftigt smärtstillande medel, ungefär 100 gånger starkare än morfin, och används i bland annat cancervården.

Biverkningarna och ruset är ofta okänt när en ny drog kommer, vilket gör det svårt för sjukhusen att ta hand om patienter som kommer in i samband med en överdos. Det har P4 Halland rapporterat om tidigare. En del, framför allt yngre personer, har inte ens en aning om vad de tagit.

David Lorentz förklarar att substansen ännu inte narkotikaklassificerats.

– Den kan omhändertas enligt en lag vad gäller förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser. Men det innebär ju inte att du blir straffad för det. Det innebär att preparatet omhändertas och kan förstöras. Men det utgår ju inget straff för att inneha det här, säger han. 

Enligt David Lorentz är detta hittills det enda beslaget av drogen polisen gjort i Halland.

Göteborgs-Posten var först med denna nyhet.