Nytt förslag: Nuntorp och Dingle stänger redan i sommar

1:39 min

För bara några veckor sedan beslutade regionen att undervisningen på naturbruksskolorna i Nuntorp och Dingle ska fortsätta fram till och med vårterminen 2017. Men idag väntas Naturbruksstyrelsen föreslå att de ska stängas redan till sommaren.

Det betyder att det blir svårt för Hushållningssällskapet som tänker ta över och driva Nuntorpsskolan som friskola, säger Robert Svensson ordförande i Hushållningssällskapet Väst:

–Man vet ju redan från början att det blir en tuff start. Och nu blir det ju en tom skola som man eventuellt kommer att ta över.

Så sent som i onsdags gick Hushållningssällskapet ut med ett pressmeddelande: Det blir en ny friskola på Nuntorp hösten 2017. Men nu visar det sig att Naturbruksstyrelsen backar från regionens beslut att skolorna ska fortsätta drivas fram till och med vårterminen 2017.

Efter att man satt intagningsstopp på skolorna som ska avvecklas, alltså Nuntorp och Dingle i vårt område, och det alltså inte blir några nya klasser nästa höst, står det klart att många lärare kommer att sluta redan nästa år.

Naturbruksstyrelsen vill därför avveckla skolorna redan till sommarlovet 2016, ett helt år tidigare än vad regionstyrelsen sagt. Och så snabbt hinner inte Hushållningssällskapet med att skaffa tillstånd, lärare och elever för att starta en friskola. Robert Svensson tycker att förvaltningen sätter käppar i hjulet:

–Man är från förvaltningens sida rädd för konkurrens. Man ska ju själv driva två skolor, Sötåsen och Uddetorp. Helt befogat är man rädd för konkurrens.

Men ni ger inte upp?

-Nej. Vi ska fullfölja vår strävan att lämna in en fullständig ansökan om friskola. Det krävs ganska mycket, inte minst  ekonomiskt stabilitet, säger Robert Svensson.

- Vi ska träffa regionen den 2 december, på Nuntorp, och få alla siffror, som vi får sätta in i vår kalkyl.