Omstritt testamente blev världens mest prestigefyllda pris

1:22 min

Vägen fram till att Nobelpriset blev verklighet var både lång och svår, och inte utan dramatik.

För 120 år sedan idag undertecknade Alfred Nobel sitt berömda testamente. 

Ulf Larsson på Nobelmuseet i Stockholm berättar hur exekutorn av Nobels testamente, Ragnar Sohlman, personligen förde ut grundplåten till Nobelpriset från Paris, där rån var vanliga på 1890-talet.

– Ragnar Sohlman gjorde detta handgripligen. Sittande med ett skjutvapen på en kassakista förde han ut pengarna.

Det var värdepapper för många hundra miljoner i våra dagars penningvärde som Nobels unge testamentsexekutor Ragnar Sohlman vaktade när han förde grundplåten till Nobelpriset till posten i Paris för vidare befordran till Sverige.

Men det var inte rånare som var det främsta hotet mot genomförandet av Nobels sista vilja, säger Hans Johansson på Nobelmuseet i Karlskoga.

– Några av släktingarna hade ju gått och väntat på arvet och ville ha pengarna.

Några av Alfred Nobels syskonbarn försökte få testamentet ogiltigförklarat och ett par av dem var också på plats i Paris samtidigt som testamentsexekutorn Ragnar Sohlman lite i lönndom försökte förekomma alla försök att hindra Nobels sista vilja.

Med hjälp av Sveriges konsul i Paris tog Sohlman ut alla Nobels tillgångar och packade dem i paket som sedan postades till Sverige.

Först när det var gjort avslöjade konsuln för de klagande släktingarna att Nobels pengar hade lämnat Paris och därmed i praktiken gjort slut på släktens möjligheter att med hjälp av franska myndigheter och domstolar stoppa det som skulle bli Nobelpriset.

– Ragnar Sohlman och hans kamrater var ju skarpa och lite fräcka också. Hade de inte orkat och varit lyckosamma hade det kanske gått åt skogen!