Ryssland uppmanar ryssar att lämna Turkiet

Det ryska utrikesministeriet uppmanar ryska medborgare att lämna Turkiet.

Nyhetsbyrån AFP uppger att uppmaningen kommer från den ryske utrikesministern.

– På grund av det nuvarande terroristhotet i Turkiet, så uppmanar vi ryska medborgare att avstå från besök i Turkiet. Vi rekommenderar dem som är där av personliga skäl att återvända till sitt hemland, skriver ministeriet i ett uttalande.


Bakgrunden till den rysk-turkiska konflikten är det stridsflyg som turkisk militär sköt ned i tisdags. Sedan nedskjutningen har ordkriget eskalerat.

President Vladimir Putin har kallat nedskjutningen "ett hugg i ryggen" från "medlöpare till terrorister". Moskva har vidare anklagat Turkiet för att köpa olja av terroristorganisationen IS, vilket president Erdogan förnekat.

– Skäms på er, säger Erdogan, enligt nyhetsbyrån TT.

Förutom uppmaningen om att de egna medborgarna ska lämna Turkiet, så förbereds även andra ryska sanktioner mot Turkiet.
Premiärminister Dimitrij Medvedjev ska ha beordrat sin regering att ta fram ett antal "svarsåtgärder" på nedskjutningen, uppger TT.

Det ska handla om olika former av ekonomiska sanktioner som höjda tullavgifter, åtstramad handel, stoppade ekonomiska projekt, och åtgärder inom turism och transportindustrin.

Turkiet har kallat hoten för "känslosamma" och "opassande".

En av de två piloterna avled i tisdagens attack. Den överlevande berättade i flera medier på onsdagen att piloterna aldrig fick någon varning innan planet attackerades.

Det tillbakavisas av Turkiet, som på onsdagen publicerade ett ljudklipp, som uppges vara varningar från den turkiska stridspilot som sköt ner det ryska planet.